A BBC egy ember haláltusáját tűzi műsorra

2011.04.26. 12:13
Érzéketlenséggel vádolták meg a BBC-t, ami jövő hónapban egy 84 éves rákbeteg haldokló férfi utolsó leheletét tervezik a műsorra tűzni. Gerald szerettei körében tér végső nyugovóra egy hospice házban.

A tévétársaság a Sir Terry Pratchett dokumentumfilmjét mutatja be, amiben a végstádiumos betegen eutanáziát hajtanak végre. Halála az Inside Human Body című négy részes tudományos-ismeretterjesztő sorozat második epizódjának középpontjában áll. A sorozat a fogantatás pillanatától a halálig mutatja be az emberi életet.

Michael Mosley, a BBC szerkesztője elismerte, hogy egy ember halálának bemutatása a televízióban, függetlenül a halál körülményeitől, számos nézőt megbotránkoztathat. Van olyan helyzet, teszi hozzá, amikor a békésen bekövetkező halál mégis képernyőre való. Ezt a vélekedését sok olyan szakmabeli is osztja, aki a munkája során közeli kapcsolatba kerül a halállal.

Semmi nem indokolhatja, hogy egy ember halálának pillanatát a széles nyilvánosság elé tárják, véli Dr Peter Saunders, a Care Not Killing elnevezésű eutanáziaellenes csoport kampányfőnöke. „Örülünk, hogy a BBC az élet természetes velejárójaként szeretné bemutatni a halált, de úgy gondoljuk, ez a pillanat nagyon is személyes, amit nem kezelnek kellő érzékenységgel, ha bemutatják a televízióban”.

Dr Saunders kiegyensúlyozatlansággal vádolta a BBC-t, mivel három év alatt ez lesz a hatodik műsor, amit olyan ember készített, aki támogatja az eutanáziáról szóló törvény megváltoztatásának gondolatát. A rendezőt ugyanis 2008-ban Alzheimer-kórral diagnosztizálák, és hisz az eutanáziában.

Ugyanakkor dicsérte a BBC-t azért, hogy nyilvánosságot biztosít a hospice mozgalomnak, amely szerinte lehetővé teszi az embereknek, hogy jó körülmények között, fájdalmas tüneteik enyhítésével búcsúzhassanak el az élettől. Az idegrendszeri sorvadással küzdő férfi  január 1-jén hunyt el otthon, családja körében, miután ünnepélyesen kijelentette, hogy nemsokára találkoznak.

A BBC szóvivője reméli Terry Pratchett: Choosing to Die című műsora  konstruktív vitára indítja a különböző nézőpontokat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport