Jogdíjviták miatt csonka a Csillag születik online verziója

2011.04.28. 09:28
A Csillag születik idei kiadásában feltűnt egy László Attila nevű fiú, aki, amikor megszólal, olyan férfias orgánummal bír, amilyenről SP csak álmodozik. Eddig két Máté Péter-dalt adott elő, de csak a tévében - aki az interneten szeretné meghallgatni az előadást, a hivatalos csatornákon nem teheti.

A műsor honlapján megnézhetők az eddigi adások, bennük a harmonikás fiatalemberrel és a rekedtes hangon Joe Cockert imitáló, Svédországból hazaszakadt Mr. Joe nevű énekessel, és az összes többi, a tévében is bemutatott szépreményű indulóval, csak éppen a Kézdivásárhelyről érkező fiút nem látni sehol. A csatorna szűkszavú közleményben tudatja az érdeklődőkkel, hogy "(...)a Máté Péter-szerzemények internetes felhasználását a jogutódot képviselő megbízott nem engedélyezi. Ezt írásban jelezte nekünk."

LaszloA-8

A jogutódot képviselő cég, az UMPA ügynökség nevében nyilatkozó Gém György szerint ennél azért árnyaltabb a kép. Az egyes, szerzői jogvédelem alatt álló művek nyilvános előadásai az úgynevezett közös jogkezelés hatálya alá tartoznak, ezért az Artisjus beszedi a díjat és elosztja - ide tartoznak a tévében, rádióban és koncerteken előadott feldolgozások, ebbe beleszólnia sem Máté Péter hagyatékának örökösei, sem Joe Cocker nem tud.

Az internetes közzététel azonban nem esnek a közös jogkezelés hatálya alá, erre engedélyt kell kérni a jogtulajdonostól, akinek jogában áll azt megadni, kérhet pénzt is, de éppen azt is mondhatja, hogy nem engedélyezi a mű felhasználását semmilyen formában. A Csillag születikben elhangzó két Máté Péter-szerzemény esetében az UMPA nem megtagadta azok internetes közlését, hanem pénzt kért értük, amit az RTL Klub - az ügynökség szerint legalábbis - kerek-perec megtagadott. Ezt azért furcsállotta Gém György, mert korábban a Tv2-vel sikerült megegyezniük egy méltányos összegben, amikor hasonló felkérést kaptak.

A jogdíj mértékéről az ügynökség nem kívánt nyilatkozni, mivel egyrészt üzleti titokként kezelik, másrészt az alkudozás el sem kezdődött a felek között. Erről kissé csak annyit jegyzett meg Gém György, hogy egy olyan gazdag tévé, mint az RTL gond nélkül ki tudná fizetni a jogdíjat, mert nem egy ökör ára.

Az RTL Klub sajnálja a kialakult helyzetet, de azt az információt adták, hogy az ilyen műsorok esetében soha nem alkudoznak a jogtulajdonosokkal, és eddig még nem volt arra példa, hogy valaki megtagadta volna az internetes közlést. Továbbra sem áll szándékukban fizetni az ilyen szerzemények jogaiért, így ha László Attila legközelebb ismét a Máté Péter-életműből választ magának dalokat, azok az internetes adásokból ki fognak maradni.

Persze az előadó nevére rákeresve a nagy videómegosztókon úgy háromezer példányban érhetők el a vitatott tartalmak, a jogtulajdonos ezek szerint a YouTube-ról annyira azért nem akarja letiltatni a két dalt.