Az USA-ban Vilmos lenyomta az apját

2011.05.03. 12:51
A múlt pénteki királyi menyegző az Egyesült Államokban több nézőt érdekelt, mint Károly herceg és Lady Diana egybekelése harminc évvel ezelőtt. A briteknél pont ellenkező a helyzet.

A Nielsen egyelőre nem közölt a világ összes országára vonatkozó nézettséget, így nem tudhatjuk, hogy sikerült-e az abszolút rekorddöntés, de azt már igen, hogy az USA-ban sikernek, a briteknél pedig a várakozásoktól elmaradónak minősítették az eseményt. Az amerikaiak az időeltolódás ellenére (a keleti parton reggel 7:15-kor kezdődött a közvetítés, amikor Los Angelesben csak hajnali 4:15 volt) szép számban követtél élőben az eseményeket.

A Nielsen szerint az esküvőt összesen 22,7 millió amerikai látta a tévében. A közvetítés hozzánk hasonlóan több tévében is látható volt (ABC, CBS, NBC, CNN, E!, FOX News, MSNBC, TLC, BBC America, Telemundo és Univision), ez is segített abban, hogy a Károly herceg és Diana egybekelésekor regisztrált 17 milliós adatot felülmúlják. Károly második esküvője miatt mindössze 3,7 millió amerikai kelt korábban 2005-ben. Az amerikai tévék közül az ABC (7,9 millió) és a CBS (3,9 millió) adását nézték a legtöbben.

A briteknél nem sikerült felülmúlni a harminc évve ezelőtti királyi esküvő nézettségét, a BBC, az ITV és a Sky News párhuzamos közvetítését 27 millióan látták, ez 1,4 millióval alacsonyabb, mint amit Károlyék esküvője hozott. Vilmos és Kate esküvőjének nézettsége egyébként Diana hercegnő temetésének számait sem érte el. Az internetes közvetítés viszont abszolút rekordot állított fel a maga 1,6 millió nézőjével, a YouTube szerverei ráadásul derekasan végigbírták a nem mindennapi terhelést. A magyar nézettségről itt írunk.