VV4: szex, pia, cigi miatt bírságolt az NMHH

2011.05.11. 14:59 Módosítva: 2011.05.11. 17:19
Egyelőre 144 millió forintos bírságnál tart az RTL Klub a Való Világ4 miatt. A novemberi-decemberi műsorok elemzésekor az NMHH 40 adást, 140 előzetest és 377 termékelhelyezést bírságolt. A magas bírság mellett újdonság még, hogy az RTL Klub is a sajtóból tudta meg az összeget.

A Való Világ novemberi és decemberi adásai 40 alkalommal sértették meg a médiatörvény kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseit - jelentette be a médiatanács szerdai ülése után Kiricsi Karola szóvivő.

 

A médiatanács álláspontja szerint káros hatással volt a kiskorúak személyiségfejlődésre a villában nagy mértékben elfogyasztott alkohol és cigaretta látványa, a szexuális töltetű jelenetek, a szereplők közötti intrika és a hisztéria, a trágár beszéd, a fizikai és verbális agresszió. A médiahatóság szerint a műsort hibásan sorolta az RTL Klub 12-es korhatárkarika alá, megítélésük szerint az adásokban előforduló jelenetek 16-os karikát érdemeltek volna. A médiatanács a 40 jogsértésre 110 millió forintos bírságot rótt ki az RTL Klubra.

A rossz korhatárbesorolás érinti a Való Világ4 előzeteseit is, emiatt 140 jogsértésre közel 20 millió forintos bírságot vetettek ki. Kiricsi Karola kifejtette, hogy a bírság összegének meghatározásakor a médiatanács tekintettel volt a Való Világ magas nézettségére is, adataik szerint például a december 20-i adást 288 ezer 4-12 éves korú gyerek láthatta.

A médiatanács ugyanakkor a reklámszabályok megsértése miatt méltányosságból nem esetenként, hanem adásonként szabott ki büntetést, mivel az új, január elején életbe lépett médiatörvény már engedélyezi a termékelhelyezést. A 377 jogsértés 38 adásra átszámítva 14 millió forintot "ért" az RTL Klubnak. Ugyanakkor a büntetésbe beleszámították azt is, hogy az új médiatörvény szerint sem lehet alkoholt és cigarettát reklámozni a műsorszámok közben.

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója a döntésre reagálva többek között kijelentette, mivel a csatorna nem ért egyet a magas bírsággal, ezért bírósághoz fordulnak.

Hivatalból vizsgálták

A Való Világ4 hatósági ellenőrzését január elején jelentette be az NMHH, miután közel 40 panasz érkezett a nézőktől például Benkő Dániel pucérkodásával, a dohányzással, Stohl András műsorvezetésével, vagy Szandika vetkőzésével kapcsolatban.

 

A hatósági vizsgálat azt jelenti, hogy a valóságshow november 20-ai indulásától a május 8-i döntőig minden egyes adást rögzítenek és a tartalomelemzési főosztály a percről percre elkészített elemzései alapján előkészíti azokat az előterjesztéseket, amik az egyes, vélelmezett jogsértéseket tartalmazzák. A vizsgálati anyagokat eljuttatják a médiaszolgáltatónak és a médiatanácsnak is.

Bár a médiahatóság már március közepére ígérte az első adások vizsgálati eredményeinek bejelentését, végül erre csak a VV4 döntője után, szerdán került sor. Kiricsi Karola kiemelte, hogy a médiatanácshoz összesen 127 nézői panasz érkezett, köztük négy az sms-szavazások tisztaságát firtatta.

A médiahatóság ugyanakkor hivatalból nemcsak az RTL Klubon futó Való Világ4-et vizsgálja, hanem a Romániában bejegyzett Cool TV BeleValóVilág című műsorát is. Annak ellenére végzik a monitorozást, hogy az új médiatörvény szerint sem lehet büntetést kiróni a külföldön bejegyzett médiaszolgáltatókra, és hogy tisztában vannak vele, hogy a román médiahatóság szintén adásról adásra vizsgálja a műsort.

Az RTL Klub szerint nem jártak el korrekten

Kérdésünkre Kiricsi Karola közölte, hogy nem érti az RTL Klub reakcióját, mint mondta, minden egyes vélelmezett jogsértést megküldtek a csatornának véleményezésre, tehát pontosan tudták, hogy hány esetben folyik a vizsgálat a műsor ellen.

Az ifjúsági kereszténydemokraták örülnek

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke, Stágel Bence az MTI-nek elmondta, az IKSZ megelégedéssel értesült arról, hogy a Médiahatóság 144 millió forintos bírsággal sújtotta az RTL Klub Való Világ című sorozatát. Stágel emlékeztetett rá, hogy szervezetük januárban példaértékű, százmillió forintos nagyságrendű bírság kiszabását kérte a médiahatóságtól. A Kereszténydemokrata Néppárt ifjúsági szervezete szerint a bírság a jövőre nézve kellő visszatartó erőt jelenthet.

Stágel Bence az Indexnek januárban úgy nyilatkozott, hogy szervezetük végső esetben akár még a frekvenciát is elvenné az RTL Klubtól a Való Világ miatt. Álláspontja szerint ugyanis, ha egy csatorna nem tesz eleget a családbarát elvárásoknak, akkor „jogi eszközökkel korlátozni kell, teret engedve akár olyan új csatornának is, ami ezt majd vállaltan megteszi”. Az IKSZ arra biztatta a nézőket, hogy tegyenek bejelentést a család- és erkölcsromboló műsor ellen, ezt követően megnőtt az NMHH-hoz benyújtott panaszok száma.