Rockenbauer nyomában járna Bayer Zsolt

2011.05.21. 17:17
A Nemzeti Kulturális Alap miniszteri támogatásával forgatja újra Rockenbauer Pál legendás ismeretterjesztő sorozatát, a Másfélmillió lépés Magyarországont Bayer Zsolt, az Echo Tv műsorvezetője és a Magyar Hírlap publicistája. A szakma furcsállja a 35 millió forintos támogatást, mivel az NKA elhalasztotta a költségvetési zárolások miatt az ismeretterjesztő filmekre kiírt pályázatokat.
Bayer Zsolt (fotó: Koszticsák Szilárd)
Bayer Zsolt (fotó: Koszticsák Szilárd)

Hónapok óta keringett a hír, hogy Bayer Zsolt újraforgatná a magyar természet- és ismeretterjesztő filmek legnépszerűbbikét az MTV-nek, de hivatalos formában ezt eddig nem sikerült megerősíttetnünk.

Miniszteri keretből

Az MTV egy hónappal ezelőtt azt írta Bayer Zsolt tervével kapcsolatos kérdésünkre, hogy "a Magyar Televízióban tucatnyi más tervvel együtt valóban itt van egy szinopszis a Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozat újraforgatásáról. A műsor elkészítéséről azonban az MTV (sem az MTVA, vagy a közmédia-rendszer bármely szereplője) senkivel nem kötött szerződést”.

A Nemzeti Kulturális Alap honlapján a miniszteri támogatások közé azonban nemrégiben felkerült, hogy áprilisban Réthelyi Miklós miniszter 35 millió forintos támogatást ítélt meg Bayer Zsolt Másfélmillió lépés Magyarországon és Lengyelország munkanéven futó sorozattervére, amit az MTV befogadói nyilatkozattal támogatott.

Bayer Zsolt az Indexnek úgy nyilatkozott, a Magyarországon készülő, 14 részes és a Lengyelországot bemutató 20 részes sorozatra megállapított 35 millió forintos állami támogatáson kívül az OTP-től is kapott még 8,5 millió forintos szponzori pénzt a terveire, ami nagyjából azt jelenti, hogy 21-22 millió forint jut egy-egy filmre. Az általunk megkérdezett producerek szerint ennyi pénzből nehéz jó minőségű szériákat forgatni.

Bayer ezzel szemben úgy véli, kis költségvetésű úti- és ismeretterjesztő filmjeivel már bizonyított, a minőség miatt nem kell aggódni. A sorozatot egyébként Canon 7D és Canon 60D fényképezőgép méretű, HD felbontású kamerával rögzítik, amit Amerikában nagyjátékfilmek és sorozatok készítéséhez is használnak.

Sokak szerint nem is az a kérdés, hogy elegendő-e ez az összeg, mivel "mindent le lehet forgatni egymillióból és százmillióból is", hanem az, hogy miért pont Bayer Zsolt, a Fidesz alapító tagja kapott miniszteri keretből támogatást a sorozatra. Tóth Zsolt Marcell természet- és ismeretterjesztő filmeket készítő rendező szerint az ilyen döntések alapozhatják meg azt az elméletet, hogy ma Magyarországon nem indulnak egyenlő eséllyel a rendezők. Azt mondta, tavaly október óta egyetlen ismeretterjesztő filmre sem osztottak ki állami támogatást, mivel az azóta megszüntetett MMKA visszavonta, az NKA pedig a költségvetési zárolások miatt elhalasztotta a meghirdetett pályázatokat. A támogatások elmaradása miatt rengeteg forgatás leállt, és senki nem tudja, mikor kezdődhetnek újra.

Bayer Zsolt az Indexnek elmondta, évek óta dédelgetett álma volt, hogy végigjárja azokat a helyeket, amiket 81-ben Rockenbauer Pál mutatott be az országnak, mivel „pesti gyerekként szájtátva bámultam a sorozatot, az ő hatására kezdtem el filmezni”. Az Echo Tv-n futó Mélymagyar műsorvezetője május végén indul a túrára, amelyen ígérete szerint ugyanazt az útvonalat és ugyanazokat a helységeket fogja bejárni, amiket Rockenbauer. De van egy félelme: "Valószínűleg már a felét sem fogom megmutatni azoknak az értékeknek, amiket harminc éve még rögzíthetett a kamera. Ezeknek a falvaknak a többsége már el van néptelenedve, valószínűleg sem a kovácsot, sem a tehéncsordát nem láthatjuk már.”

Csak egy road movie?

A vele együtt háromfős stáb (Nemes Tibor operatőr, Gottman István technikus) két hónapja készül az országos kék túrára (ez az alapja Rockenbauer eredeti sorozatának), ezalatt tucatszor megnézték a sorozatot, de más előkészítő szakmai munka még nem zajlott.

Több szakmabeli kifogásolja ezt, mivel közismert: Rockenbauer Pál 79-ben forgatott és 1996-ban Magyar Örökség-díjjal kitüntetett sorozatát két évig készítették elő. Meglátásuk szerint a felkészülési szakasz kihagyása nélkül ez a sorozat csak egy road movie lesz. Rockenbaeuerék a forgatás előtt egyszer végigjárták az 1100 kilométeres, a Nagy-Milictől (Zemplén) az Írott-kőig (Alpokalja) tartó túrát, továbbá szakértőkkel dolgoztatták ki,  mit érdemes megnézni és megmutatni a nézőknek (Dercsényi Balázs a műemlékeket, Juhász Árpád a helyszínek geológiáját, Paládi-Kovács Attila a néprajzot, Pócs Tamás a növényvilágot kutatta fel a stábnak).

Juhász Árpád, a legendás sorozat geológus szakértője azt mondta, "ha Bayer Zsolt úgy készíti el a Másfélmillió lépés Magyarországon újraforgatását, ahogy az Ezeregyszáz év Európa közepén című sorozatát (Bayer a szerkesztője volt a sorozatnak, a rendező és az operatőr Nemes Tibor volt), akkor szép és míves produkcióra lehet számítani". Ugyanakkor Juhász szerint is fontos lenne az előkészítői, szakértői fázis, mivel a terepen enélkül nehezen, nagyon lassan lehet mozogni.

„Persze értem én, hogy erre sem idő, sem pénz nincs. Nekünk két éven keresztül csak erről szólt az életünk, de ma már ezt nem lehet megcsinálni egyetlen munkahelyen sem. Ugyanakkor én egy aggályosabb természetű, ortodox szemléletű kutató vagyok, aki azt gondolja, nagy felelősség rejlik abban, hogy hogyan mutatjuk be 2011 vidéki arcát. A legnagyobb feladat Rockenbauerék sorozatában pont a legjellemzőbb, legérdekesebb riportalanyok megtalálása volt.”

Bayer erre a felvetésre azt válaszolta, „a kapcsolatok kiépítése már zajlik, de ha a terepen majd szükségét érezzük, mert valamely műemléket vagy természeti értéket nem abban az állapotban találunk meg, amilyenben 33 évvel ezelőtt volt, akkor keresünk helyben vagy a megyében szakembereket, akik elmondják, mi történt ott az elmúlt időszakban”.

Bayer arra a kérdésünkre, hogy ugyanúgy megszakítás nélkül, 76 napig fog-e tartani a természetjárás, és ugyanúgy csak gyalogosan fognak-e közlekedni, ahogy az elődök, azt válaszolta, „nem tudom megígérni, hogy ugyanannyi ideig tart majd a forgatás, az is fontos változás az elmúlt 30 évben, hogy ma már semmire sincs elég idő. De minden településen megfordulunk majd, ahol Rockenbauer járt. A kiránduláson lesznek olyan helyek, amiket nem gyalog teszünk majd meg, de mondjuk 75-25 százalékban használjuk majd a lábunkat és az autónkat.” A forgatást több fázisban, szeptember közepére tervezik befejezni, az utómunkákra még az idén sor kerülhet.

Az MTV egymás után adja le a két sorozatot

Másnak is eszébe jutott

Érdekes körülmény, hogy információink szerint az MTV vezetőinél évek óta fiókban áll egy hasonló szinopszis, ami hosszú előkészítő munkával és így jóval nagyobb költségvetéssel forgatta volna újra a Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozatot. Peták István megerősítette azt az értesülésünket, hogy a szinopszist M. Kiss Csaba, az egykori Szempont szerkesztő-műsorvezetője jegyezte, akivel többször tárgyalt a tervről. M. Kiss az Index megkeresésére nem kívánt nyilatkozni, ugyanakkor más forrásból úgy tudjuk, tervét azzal az indokkal utasították el többször, hogy bár az ötlet remek, a köztévé tartozásai miatt nincs pénz új, saját gyártású műsorok készítésére.

A Magyar Hírlap újságírója arra a kérdésünkre, mikor és hol nézhetik meg a nézők a sorozatot, azt felelte, „mivel állami pénzből készül, állami tévén mutatják be. Már tárgyaltam Rákay Philippel, az MTV intendánsával, és megegyeztünk, hogy az m1-en, valamikor jövőre kerülhet adásba. Rákayval egyetértettünk abban, úgy érdemes bemutatni az új sorozatot, hogy azzal egy időben az MTV leadja a régi Másfélmillió lépést is, és az egyes epizódok után következik az én sorozatomnak ugyanazt a környéket bemutató része, hogy pontosan összehasonlítható legyen a kettő közötti időben bekövetkezett változás”. (Az 1981-ben adásban került sorozat összes része megtekinthető az MTV videótárában.)

Peták István, a 79-es Másfélmillió lépés Magyarországon szerkesztője az Indexnek elmondta, mindig örül, ha propagálják a kék túra útvonalát, de úgy véli, Bayer Zsolt egy teljesen más, szubjektív műfajt hoz ki ebből a történetből, olyat, mint ami a szibériai sorozata volt. Peták szerint Bayer ötlete egyébként nem egyedi, ő maga is készített a 20 éves évfordulón egy hasonló sorozatot, Szent István vándorlás, az országos kéktúra mentén címmel, de ő nem akarta másolni az eredetit. "Úgy gondoltam, amit Rockenbauer Pál létrehozott, az annyira egyedi és annyira az ő személyiségével átszőtt film volt, amivel nem érdemes más sorozatot összehasonlítani. Bár én vagyok az egyik jogtulajdonos, ezért direkt nem használtam az eredeti sorozat nevét sem, és kétségeim vannak, hogy pontosan meg lehet-e csinálni ugyanazt, amit 33 évvel ezelőtt”.

Juhász Árpád egyetért Peták Istvánnal abban, hogy a Másfélmillió lépést nem lehet leutánozni, „azt a szabadságérzetet, amit ez a sorozat elsőként bemutatott a tévében, ma már nem lehet tetten érni, ahogy azokat a szereplőket sem lehet megmutatni, akiktől annyira különleges lett ez a sorozat, mivel már régen meghaltak. Sok tekintetben nagyon negatívan alakult az elmúlt 33 évben a vidék élete, ezért hangulatában biztos nem érheti majd utol az eredeti sorozatot”.

Vannak olyan rendezők is, akik szerint Rockenbauer Pál örökségének továbbvitelére nem Bayer Zsolt a legalkalmasabb személy. A hitelesebbek "utódok" között többen említették Gyenes Károlyt, aki az MTV Natura szerkesztőségét vezette, és 2008-ban régi stábtagokkal együtt már leforgatta a kék túra téli verzióját. A fiatal rendezők között is többen vannak a szakma szerint, akik közelebb állnak Rockenbauer szellemiségéhez, mint például a 2009-es Filmszemle legjobb tudományos- és ismeretterjesztő filmjét rendező Mosonyi Szabolcs, a több természet- és ismeretterjesztő filmet jegyző Kocsis Tibor, vagy a Duna Tv-n futó Szerelmes földrajz készítője, Hollós László.