Megbüntették Berlusconi tévéit

2011.05.24. 14:23
Az olasz médiafelügyelet szerint a közszolgálati RAI és a miniszterelnök tulajdonában lévő tévécsatornák híradói túl sok időt biztosítottak Berlusconi választási hirdetéseinek.

Jelentős büntetéssel sújtott a médiafelügyelet több olasz tv-híradót a regionális választásokról szóló tudósítások kiegyensúlyozatlansága miatt.
A közszolgálati adó (RAI) hírműsorai, valamint a Berlusconi-család tulajdonában lévő Mediaset konszern csatornáinak híradói túl sok időt biztosítottak a miniszterelnök választási hirdetéseinek, ez pedig a választási hadjáratra vonatkozó előírások megsértést jelenti - állapította meg az olasz médiafelügyelet.

90 százalékban ellenőrzi az olasz tévéket

A médiahatóság ezért a RAI tévé TG1 és TG4 híradóit egyenként 260 ezer euró (70 millió forint), a TG2 és TG5 híradóra, valamint a Studio Aperto (Nyitott stúdió) hírműsorra egyenként 100 ezer euró (26,9 millió forint) bírságot szabott ki a hatóság.

Az öt tévéhíradó pénteken terjedelmes választási felhívást sugárzott, amelyben Silvio Berlusconi arra szólította fel a választópolgárokat, hogy a 86 településen esedékes második választási fordulóban ne szavazzanak baloldali pártokra.

A médiafelügyelet által kiszabott bírságok rávilágítanak arra az érdekellentétre, amely 1994 óta - Berlusconinak a politika színpadán történt megjelenése - óta áll fenn Itáliában. A vállalkozóból lett politikus három tv-csatorna tulajdonosa, míg három közszolgálati csatornát a kormánya révén tart ellenőrzése alatt. Ezek együtt az olasz televíziós piac 90 százalékát jelentik.

Az ellenzék azzal vádolja a miniszterelnököt, hogy saját választási kampányára használja fel a tv-adókat. Berlusconi viszont a  baloldali  média áldozatának nevezi magát.