A vezetőket alig érinti a közmédiás leépítés

2011.06.03. 14:20
Az MTVA a 600 főre tett leépítési javaslatához készült statisztikák szerint a vezetőket érintené a legkevésbé az elbocsátás, mindössze 32 embert, a lista 60 százalékát a műsorkészítők adják.

Az Index információi szerint a négy közmédiát egyesítő Műsorszolgáltatást-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és az ideiglenes Üzemi Tanács szerdai, első egyeztetése előtt az érdekképviseletek megkapták azokat az előzetes statisztikákat, amikből kiderül, hogy milyen foglalkozási körökből és milyen korosztályból hány embert érintene az MTVA elképzelései szerint a leépítés.

Számháború

Eszerint a legtöbb embert az MTV-ből küldenék el (285), ezt a Magyar Rádió (162), a Duna Tv (124) és az MTI (28) követi. A 600 főre tett leépítési javaslat legnagyobb részét (60 százalékát) a műsorkészítési terület adja, a nagyjából 360 ember között operatőrök, vágók, rendezők, szerkesztők, gyártásvezetők és műsorvezetők is vannak. A fennmaradó 240 ember nagy része az adminisztrációt és a műszaki munkatársakat érinti (asztalos, gépkocsi vezető, gondnok, stb.), míg mindössze 32 vezető pozíciójú, vagy irányításban részt vevő ember szerepel a listán.

Ez utóbbi azért is nagyon érdekes adat, mert a négy közmédiumot egyesítő alapban új főszerkesztőket neveztek ki az egyes területekre, tehát a vezető beosztású munkatársak közül az összevonás után legalább a felére nem lenne szükség. Sokan értelmezhetetlennek tartják, hogy míg a négy médiumban állítólag közel 19 százalék volt a vezető pozíciókban lévő száma, hogyan lehetséges, hogy a leépítésre javasolt személyek körében mindössze 32 fő, a teljes állomány 1 százaléka érintett.

Az MTVA-tól kapott információink szerint azonban a négy közmédiától „örökölt” vezető beosztású emberek aránya nem éri el a 10 százalékot. A két szám különbözőségét az okozhatná, hogy ha a négyféle közmédiában lévő négyféle munkaköri leírás miatt mindenki másképp értelmezné az adatokat.

Az MTVA szerint azonban ők használnak nagyobb merítést, mivel nem a munka törvénykönyve szerinti meghatározásban számolnak, hanem úgy, hogy kinek van utasítási joga mások felett. Így viszont ez azt jelenti, hogy az alapban kevesebb mint 310 vezető dolgozik, ezért a leépítésre javasolt 32 ember nagyjából 10 százalékos leépítést jelent. Az alap tájékoztatása szerint a vezetők végső számának aránya az szmsz nyári módosítása, és az őszre várható újabb leépítés után jóval kisebb lesz.

Az ötven év felettieket küldenék el

Mint azt az Ideiglenes Üzemi Tanács soros elnökétől, Mocsáry Zoltántól megtudtuk, a korra és nemre elkészített statisztikákból az derül ki, hogy a 600 fő 40 százaléka 50 év feletti lenne, ami álláspontjuk szerint megengedhetetlen, mert ez az a korosztály, amelyik az elbocsátás után szinte esélytelenül indulna a munkaerő piacon. Meglátásuk szerint az akár korkedvezménnyel is nyugdíjba küldhetők száma nagyjából 150 ember lehetne.

Az adatok szerint a 20-30 éveseket érintené legkevésbé a leépítés, amit a 30-40-es korosztály követ, míg 55 fölött látványosan megugrik az arány. A nemekre vonatkozó kimutatás szerint nagyjából egyensúlyban van a férfiak és nők aránya.

Az Ideiglenes Üzemi Tanács és az MTVA következő tárgyalása jövő hétfőn folytatódik, az ígéretek szerint az érdekképviseletek addig megkapják az egyes közmédiumokra lebontott statisztikákat is, melyeket a későbbi szakaszban újak követhetik. Mint megtudtuk, az Ideiglenes Üzemi Tanács az első tárgyalások témájává azt szeretné tenni, hogy hogyan és milyen átalakításokkal, megszorításokkal lehetne elkerülni a csoportos leépítést.

Amennyiben erre nem lesz lehetőség, akkor arra törekednek majd, hogy minél több embert megmentsenek. Bár végszámokat nem határoztak meg, a korábbi tapasztalatok alapján azt várják, hogy a tárgyalások végére 15-20 százalékot lehet lealkudni az eredeti tervezetből.

Mint Mocsáry Zoltán elmondta, az Ideiglenes Üzemi Tanács nem kérte a leépítésre javasolt listán szereplő emberek megnevezését, és nem is szeretnék tudni, hogy kik szerepelnek a listán, mert mint mondta, "a végén nem szeretnénk aláírni egyetlen névvel megnevezett kollégánk sorsának megpecsételését sem, ezt a felelősséget meghagyjuk a munkáltatónak".

Mint azt az MTVA-tól megtudtuk, a tárgyalások megkezdése előtt jelezték, hogy lelki és álláskeresési tanácsadást biztosítanak majd az elbocsátásra kerülőknek. A 15 napos tárgyalási sorozatot követően június közepén, végén mehetnek ki az első felmondó levelek.