Rekordáron fogynak a The Book of Mormon musical jegyei

2011.06.20. 10:34

Órákkal azután, hogy kilenc Tony-díjat nyert, az égbe szöktek a South Park készítői The Book of Mormon című Broadway-musicaljének jegyárai. A legjobb helyekre 487 dollárért (kb. 100 000 forint) lehet már csak leülni, bár állóhely korlátozott számban kapható 32 dollárért - a 2012-es előadásokra.

bookofmormon

A musicalt a South Park két készítője, Trey Parker és Matt Stone írta, és az intézményesített vallás valamint a klasszikus zenés színpadi művek paródiájának szánták. A történetben két mormon hittérítő indul el Ugandába, hogy a polgárháború sújtotta vidéken győzze meg a lakosságot Joseph Smith Jr. nézeteinek helyességéről. A darabot idén márciusban mutatták be, egy hónappal később már olyan nagy volt az érdeklődés iránta, hogy már hamisított jegyeket is találtak a jegyszedők.

A musicalt a kritikusok egyöntetű lelkesedéssel fogadták, és ugyan igen vulgárisnak, közönségesnek, sértőnek és szókimondónak tartották, de abban egyetértettek, hogy nagy szükség volt már egy ilyen darabra. A várakozásokkal ellentétben még a mormonok sem háborodtak fel rajta, az egyház szóvivője szerint ez csak egy paródia, amit nem minősítene, mert ízlés kérdése, hogy egyesek mit tekintenek viccesnek és mit nem.

Az idei Tony-gálán (amerikai színházi díj) kilenc kategóriában nyert a darab, többek között a legjobb musicalnek és a legjobb zenéért járó szobrot is megkapta. A darabnak otthont adó Eugene O'Neill színház  azonnal reagált is, a jegyárak rekordmagasságba szöktek - soha ilyen összegért nem adtak még musical jegyeket az USA-ban, legalábbis hivatalosan.

A legdrágább, 487 dolláros jegyek mellett 325 és 165 dollárért lehet viszonylag jó ülőhelyhez jutni, legalábbis elméletileg, mert a 2011-es előadások jegyeit már elkapkodták. Ez persze csak a hivatalos értékesítésre vonatkozik, a feketepiacon 1600-1700 dollár körüli összegért (300 000 - 320 000 forint) akár holnap estére is lehet belépőket szerezni.