Felborítja a műsorrendet az RTL Klub

2011.06.21. 15:30
Júliustól átrendezi az esti műsorokat az RTL Klub, a fél hetes Híradó fél órával később lesz, hivatalosan azért, hogy a strandolók is láthassák a híreket. Hosszú távon azonban az RTL Klub sávugrása véget vethet a TV2 Tények sikerének, és az utolsó szőnyegrojtot is kiránthatja az m1 Híradója alól.

Információink szerint júliusban átstrukturálja programjait az RTL Klub, a Híradó fél hétről hét órára kerül, így minden korábbi és későbbi műsor kezdési ideje is megváltozik. A váltás pontos időpontja nem ismert, valószínűleg a Barátok közt nyári szünetében kezdődhet, azonban a napi szappanopera záró epizódjának utolsó adása „üzleti titok”.

Nem csak a strandolók kérték

Kolosi Péter, a csatorna programigazgatója az Indexnek megerősítette a hírt, az okokról úgy nyilatkozott, hogy nyáron a strandokról később érnek haza az emberek, ezért a fél hetes kezdés túl korai ahhoz, hogy minden lehetséges nézőjüket elérjék.

A nyári nézői szokások megváltozásán túl azonban alaposabb indokai is lehetnek a csatornának. Elsősorban az, hogy tavaly júliusban a TV2 Tények átvette a vezetést, a teljes lakosság körében azóta verhetetlen, de a 18-49 évesek körében is csak egy-két hónapban maradt alul a Híradóval szemben. A múlt héten például az ötven legnépszerűbb műsor közül a Tények a 7., az RTL Híradója viszont csak a 22. helyet csípte el a teljes lakosságot tekintve. A 18-49-es korosztályban pedig két nap kivételével minden nap a Tények nyert.

Ha azonban a jóval kiegyensúlyozottabb és kevesebb véres bulvárhírt tálaló műsort fél órával későbbre teszik, akkor feltehetően többen fogják választani, mint eddig. Már csak azért is, mert a hét órás kezdés valószínűleg azoknak a nézőknek is kedvezőbb lesz, akik már megunták, hogy az MTV alig engedi szóhoz az ellenzéket a fél nyolcas Híradóban, de eddig nem találtak kedvükre való időpontban hírműsort.

Végső csapás?

Az RTL Klub Híradója a hírek szerint struktúrájában és műsorvezetői személyében nem fog változni, de a megszokott 25 perc helyett ők is átállnak a 30-35 perces műsoridőre, ahogy azt a TV2 Tények teszi jó néhány hónapja. Nem mellesleg a TV2 sokszor pont ezzel veri meg az RTL Klub Híradóját, ugyanis amikor az RTL-en már a reklám megy, akkor sokan átkapcsolnak a Tényekre.

Ugyanakkor nem lehetetlen, hogy amennyiben ez a sáveltolás bejön a csatornának, akkor a nyár végén sem állnak vissza a fél hetes időpontra. Szeptembertől ugyanis beindulnak az őszi műsorok, például Az egy perc és nyersz című vetélkedő, amit ha fél hétre tenne a csatorna, akkor feltehetően alaposan lehúzná a Tények nézettségét, ami kihatással lehet a TV2 teljes esti nézettségére is. A verseny kimenetelét ugyanakkor nem lehet megjósolni előre, mivel valószerűtlen, hogy a TV2 ne reagálna erre a húzásra.