550 embert küldenek el a közmédiáktól

2011.07.05. 17:34 Módosítva: 2011.07.05. 21:59
Összesen 550 fő munkaviszonyának megszüntetését jelentette be kedden a munkaügyi központoknak a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója, Böröcz István, közölte az MTVA Kommunikációs Igazgatósága.

A múlt szerdán az üzemi tanáccsal folytatott tárgyalások lezárultakor még 600 fő leépítéséről volt szó. Az, hogy kedden 550 ember elküldését jelentette be az MTVA vezérigazgatója nem jelenti azt, hogy ez a szám ilyen nagyságrendben csökkent volna, tudtuk meg Szabó László kommunikációs igazgatótól.

Nemcsak a leépítésben érintetteket hívják be

Az 50 fős különbség három dologból adódik össze: a regionális stúdiók némelyikében nem lesz akkora méretű a leépítés, hogy az csoportos létszámleépítésnek számítana; azok, akik kérték korkedvezményes nyugdíjazásukat szintén lekerültek a csoportosan bejelentett listáról; és volt néhány személy, aki a szakszervezetek közreműködése révén kerültek ki ebből a körből.

Az MTVA vezetői keddtől – a  humánerőforrás-gazdálkodási, illetve a jogi és igazgatási igazgatóság munkatársainak jelenlétében – egyenként, személyesen tájékoztatják az érintett munkavállalókat arról, hogy munkájukra számítanak-e a továbbiakban. Információink szerint kedden már két ember megkapta az előzetes értesítést a felmondásról, egyikük Kardos Ernő, Az Este és A szólás szabadsága korábbi főszerkesztője.

Azok, akinek megszűnik a munkaviszonya, előzetes értesítőt kapnak, ebben arról tájékoztatja majd őket az MTVA, hogy 30 nap múlva munkaszerződésüket meg kívánja szüntetni. „Ezen kollégákat az értesítés átadását követő második naptól kezdve a munkavégzés alól is felmentjük. Természetesen lehetőség nyílik arra, hogy a munkaszerződést közös megegyezéssel bontsuk fel” – tartalmazza az MTVA közleménye.

Ugyanakkor nemcsak azokat hívja a közvetlen főnöke személyes találkozóra, akiknek megszűnik a munkaviszonya, hanem azokat is,  akiknek a szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) július 1-jén életbe lépett módosítása után munkaszerződése és munkaköre is módosul. Így összesen nagyjából mintegy kétezer közmédiás kaphat időpontot a napokban. A folyamat várhatóan jövő hét közepéig lezárul.

Segélyalapot hoztak létre

Az ideiglenes Üzemi Tanáccsal megkötött megállapodás számos olyan elemet tartalmaz, amellyel azokat kívánja segíteni a munkáltató, akiknek további munkájára nem számít - olvasható az MTVA kommünikéjében, amely kitér arra, hogy az MTVA 25 millió forintos segélyalapot hoz létre, amelynek elosztásába bevonja a munkavállalók képviselőit.

A bruttó 200 000 forint alatti keresetűek számára – amennyiben közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszonyuk – további egyhavi átlagkereset fog kifizetni az MTVA, valamint álláskeresési, jogi és pszichológiai tanácsadást biztosít, amelynek részleteiről az előzetes értesítő átadásakor ad tájékoztatást.

A közlemény arra is utal, hogy a közmédiarendszer átalakítása, megújítása követeli meg a munkavállalók számának csökkentését, a működés hatékonyabbá tételét. „Abban az esetben, ha nem születik elhatározás – sok más döntés mellett, amely a műsorstruktúrát, a gazdálkodást, a vagyonkezelést vagy éppen a közszolgálati csatornák együttműködését érintette – a közszolgálati médiumok ugyanolyan sanyarú és kiszolgáltatott helyzetben maradnának, mint amilyenben hosszú évekig voltak” – fogalmaz az MTVA kommunikációs Igazgatósága, hozzátéve: ez a döntés – bármilyen nehéz is – hozzájárul ahhoz, hogy kedveltebb, hasznosabb és gazdaságosabban működő közmédiumok jöjjenek létre.

Az MTVA 2011. május 23-án jelentette be a csoportos létszámleépítést, és az elmúlt hetekben az ideiglenes üzemi tanáccsal folytatott konzultáció megállapodással zárult.