Letartóztatták Cameron volt sajtófőnökét

2011.07.08. 16:26
A rendőrség letartóztatta Andy Coulsont, a News of the World volt főszerkesztőjét. A letartóztatás ellenére David Cameron barátjának nevezte volt sajtófőnökét. Vizsgálatot ígért annak kiderítésére, hogy négy éve, amikor a mostani botrány több szereplőjét már elítélték, miért nem sikerült felderíteni a lehallgatási botrányt.

A lehallgatási botrányban nyomozó brit rendőrség letartóztatta Andy Coulsont, a News of the World volt főszerkesztőjét, David Cameron brit miniszterelnök januárban lemondott sajtófőnökét, jelentette a brit sajtó.

A BBC értesülései szerint Coulsont magyar idő szerint 11:30-kor tartóztatták le, 13:00-kor pedig dobozokkal felszerelkezett, civil ruhás nyomozók jelentek meg lakásánál.

A miniszterelnök, Cameron sajtótájékoztatóján még védte döntését, hogy Coulsont alkalmazta. "Összebarátkoztunk és nagyon hatékonyan végezte a munkáját számomra. Összebarátkoztunk, és még mindig barátok vagyunk" - mondta sajtótájékoztatóján.

Cameron két vizsgálatot is bejelentett az ügyben, a rendőrségi nyomozás lezárulta után egy különbíró vizsgálja majd ki azt, hogy az eredeti nyomozás miért nem tárta fel az ügy minden részletét.

Coulson mellett ugyanis őrizetbe vették azt a Clive Goodmant, akit 2007-ben már elítéltek telefonok feltörése miatt. Goodmant, a News of the World korábbi királyi tudósítóját most vesztegetéssel vádolják.

Cameron nem bánta meg Coulson alkalmazását, azt mondta, semmilyen figyelmeztetést nem kapott, amikor 2007-ben kommunikációs igazgatójának választotta. Alan Rusbridger, a Guardian szerkesztője ugyanakkor állítja, hogy figyelmeztette Cameront Coulson dolgaira.

Goodman lehallgatási ügye idején Coulson volt a lap főszerkesztője, de tagadta, hogy tudomása lett volna a lehallgatásokról. A "végső felelősséget" ugyanakkor magára vállalta.

Arra a kérdésre, hogy "nem kúrta-e el", Cameron azt felelte, ezt "majd az emberek döntik el". "Úgy döntöttem, adok neki egy második esélyt, de ez nem működött. A döntés, hogy felvegyem, az enyém és csakis az enyém volt", mondta sajtótájékoztatóján.

Másik barátját, Rebekah Brookst már nem védte. Brooks akkor volt a News of the World főszerkesztője, amikor a gyilkosság áldozatául esett lány telefonját hallgatták le, most pedig a kiadó News International igazgatója. A hírek szerint felajánlotta lemondását. Cameron erre azt mondta, "ebben az esetben én elfogadtam volna".

A Brooks mellett egyelőre kitartó, de a News of the Worldot felszámoló tulajdonos, Ruppert Murdoch komoly hátrányt szenvedhet a botrány miatt. Murdoch fel akarja vásárolni a legnagyobb brit fizetős televíziót, a BSkyB csoportot, de az üzletről döntő hatóság, az Ofcom aggályait fejezte ki, hamarosan közleményt adhat ki arról, hogy a News of the World éveken át folytatott, az újságírás és a büntetőjog normáit sértő gyakorlata releváns a pályázat elbírálásakor.