Szerdán tüntetnek a kirúgott közmédiások

2011.07.11. 20:31
Szerdán délután négy órára hirdették meg a közmédiás szakszervezetek a Facebookon a csoportos létszámleépítés miatti tiltakozó akció kezdetét, csak kérdéses, hogy ki fog rá menni.

A Magyar Rádió Pollack Mihály téri székháza előtt kezdődnek a közmédiás szakszervezetek által meghirdetett tüntetések, amit Nagy Navarro Balázs, a KÖZSZAT (Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsa) elnöke szerint addig folytatnak, amíg az MTVA vezetői nem állítják le a csoportos létszámleépítést.

Félnek elmenni

A szakszervezet szimbolikus elemekben bővelkedő, néma tüntetést szervez. A részt vevőktől (a Facebookon eddig 220-an jelezték, hogy ott lesznek) azt kérik, hogy hozzanak mécseseket és virágokat a közmédia ravatalára, és tűzzenek ki fehér szalagot.

Több közmédiás úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy fél elmenni a tüntetésre. Akit megtartottak, azért, mert ősszel lesz még egy, várhatóan 400 fős létszámleépítés, és aggódnak, hogy ez okot adhat majd az alapnak, hogy rákerüljenek a következő listára. Akiknek viszont a múlt héten már kiosztották a felmondásról szóló előzetes értesítésekt, amiatt félnek, részvételükkel kivívhatják, hogy rendkívüli felmondással küldjék el őket, mert már eddig is mindig jelezniük kellett, ha nyilvános eseményeken akartak szerepelni. (Rendkívüli felmondás esetén nem jár végkielégítés.)

Nagy Navarro Balázs ezekre az aggodalmakra az Indexnek úgy reagált, hogy az első esetben nem alaptalan ez a feltételezés, de a szakszervezetek a következő elbocsátási hullámkor is minden gyanús esetben lépni fognak, hogy megakadályozzák a hátrányos megkülönböztetéseket. "Azoknak viszont, akiket már értesítettek a felmondásról, nincs mitől félniük, mivel rendkívüli felmondás ilyen esetre egyáltalán nem vonatkozik" - mondta Nagy Navarro.

Akár sztrájkkal is tiltakoznának

A szakszervezetek már a leépítések előtti konzultációk során jelezték az alapnak, hogy nem látják megalapozottnak az egész leépítést, mert nem látják számokkal alátámasztottnak, hogy valóban ennyi emberre nem lenne szükség a cégben. A szakszervezetek a megadott adatok alapján úgy vélik, hogy a leépítés fő indokaként emlegetett összevonás utáni párhuzamosságok egyelőre nem szűnnének meg. A szakszervezetek kifogásolták azt is, hogy a leépítés 60 százalékban a műsorkészítési területen dolgozókat érintené, miközben a vezetői posztokon kialakult négyszerezés alig változna, ugyanis a 600 emberből mindössze harminc körüli vezetőt érinthet a leépítés.

Az érdekképviseletek a demonstráción kívül – melyhez reményeik szerint a rendvédelmisek, pedagógusok is csatlakoznak fognak – a sztrájk lehetőségét is fontolgatják, szintén szerdán születhet megállapodás arról, hogy mi számít elégséges szolgáltatásnak a közmédiában.

A szakszervezetek haragját az is kiváltotta, hogy pénteken kiderült, az MTVA törvényi védettségük ellenére 18 szakszervezeti vezető és vezető tisztségviselőt. Úgy vélik, hogy az alap ezzel „megfélemlítő magatartást” tanúsít.

Az MTVA a szakszervezetekhez a már nyilvánosságra került neveken túl kikérőt írt többek között Pálfi Balázs (melegjogi aktívista, a Napközben szerkesztője), Király István Dániel (180 perc, Krónika) és Boros Péter (Történet hangszerelve) személyére is. Mindhárman tagjai voltak a rádió üzemi tanácsának tavaly év végéig, így a Munka törvénykönyve szerint egy évig őket is megilleti a védelem.

A vidéki stúdiók vannak soron

Hétfőn a regionális stúdiók munkatársainak kezdték átadni az előzetes felmondásról való értesítőjüket. Úgy tudjuk, hogy ebből a körből 75-en érintettek a leépítésekben, ami miatt az érdekképviseletek korábban azt feltételezték, hogy az MTVA a vidéki tudósítói hálózat leépítésén dolgozik. Az alap szóvivője ezzel kapcsolatban eddig nyilatkozott megkeresésünkre.

Pécsen információink szerint gyártásvezetőket, pénzügyeseket rúgtak ki, de két kivétellel a riportereket sem úszték meg. Elküldték többek között Láng Johannát és Kaufmann Balázst, akiket a fél nyolcas Híradó tudósítójaként ismerhetnek a nézők, Balázs Mihályt, a kisebbségi műsorok szerkesztőségének alapító tagját és Körmöczi Zsuzsát, aki egymaga készítette a Sorstársak című műsort. Érdekes viszont, hogy az operatőrök szinte mind megúszták, így azt feltételezik a a munkatársak, hogy VJ-ként, egy személyes stábként kell majd nekik dolgozniuk.

Egy informátorunk szerint "a pesti gyakorlattal szemben, itt vidéken az előzetes értesítés átvétele nem mentesít a munkavégzés alól". A miskolci és szegedi stúdiók munkatársainak tájékoztatása kedden kezdődik.