Azok maradtak a közmédiában, akik nem húzzák a szájukat

2011.07.15. 10:11
A közmédiás leépítéseknél nemcsak az a lista érdekes, hogy kiket küldenek el, hanem az is, hogy kik maradnak. Információink szerint két olyan riporternek is megújították a szerződését, akik feltételezések szerint politikai megbízásokat teljesítettek, egyiküket elő is léptették.

Miközben évek óta a Híradó felelős szerkesztőjeként dolgozó riportereket küldtek el csütörtökön, az a riporter, aki a sokak által politikai megrendelésnek tartott stockholmi botrányról tudósított, információink szerint kiemelt szerkesztői státuszt kapott.

Jókor volt Stockholmban

Mint azt áprilisban megírtuk, a svéd Pen Club Jelentés Magyarországról címmel rendezvényt szervezett Stockholmban, amin többek között Bolgár György is előadott. A látszólag hétköznapi eseményből azért lett botrány, mert a helyi magyarok felháborodtak azon, hogy az előadások után nem kérdezhettek, pedig a Pen Club elnöke az Indexnek azt állította, hogy a kinti magyaroknak pontosan kellett tudniuk, hogy ez az esemény nem vitaestnek volt meghirdetve.

A svéd szervező addig vakuzott az MTV kamerájába, amíg elesett
A svéd szervező addig vakuzott az MTV kamerájába, amíg elesett

Már a stockholmi botrány adásba kerülésekor felmerült a kérdés, hogy miközben a köztévének nincs svédországi tudósítója, honnan tudhatták, hogy balhé lesz a rendezvényen, és miért küldtek ki rá egy stábot. Cikkünkben számtalan megszólaló – így Ola Larsmo, a Pen Club elnöke is – előre megszervezett provokációról beszélt. Ezt támasztja alá egy közmédiában dolgozó, magát megnevezni nem kívánó informátorunk is, aki úgy tudja, hogy az eseményen való részvételre Élő Gábor, az MTI Hírcentrum igazgatója küldte ki a most kiemelt szerkesztővé kinevezett Bende Balázs külpolitikai riportert egy operatőr társaságában. A riport (itt nézhető meg) Botrány: Liberálisok járatták le Magyarországot Stockholmba címmel került fel először az MTV videótárába.

„Bende jó munkát végzett azzal is, hogy a stockholmi botrány után a berlini Die Tageszeitung médiakonferenciáján történt Heller Ágnes elleni jobboldali támadást is adásba szerkesztette” – fogalmazott egy másik informátorunk.

Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója megkeresésünkre nem kívánt nyilatkozni konkrét személyekről, pénteken ugyanakkor azt a nyilatkozatot tette, hogy az alap az elbocsátásban érintettek listáját az alapján állította össze, hogy ki jó munkaerő és ki nem az.

Kis magyar médiatörténet

Úgy tűnik, hogy nemcsak Bende Balázs számít jó munkaerőnek az MTVA hírműsorokért felelős főszerkesztője, Papp Dániel szemében (ő állította össze a leépítendők listáját), hanem Balás Árpád is, aki „azt a médiatörténelmi riportot készítette” Gyurcsány Ferenc februári évértékelőjének előzeteseként, amin a Corinthia Grand Hotel Royal konferenciatermének jó akusztikáját a mobilján bejátszott Internacionáléval bizonyította.

rip

Balás Árpád a Hírcentrum megalakulásáig regionális riportokat készített, és ezt az egy esetet leszámítva soha nem kapott belpolitikai feladatot. Ezt támasztja alá, hogy az MTV videótárában összesen három anyagot találtunk tőle, ebből az egyik egy vasutassztrájkról szóló riportja volt.

Értesüléseink szerint Élő Gábor azért választotta ki pont őt erre a feladatra, mert a belpolitikai riporterek nem vállalták ezt a megbízást, mondván, hogy kapcsolataikat nem tehetik kockára egy ilyen anyag érdekében, mivel „utána senki nem állna velük szóba a szocialisták közül”.

Papp Dániel haragja

Azt a véleményt, hogy az MTVA azokat a riportereket, szerkesztőket tartotta meg, akik az ilyen „tollba mondásokat” teljesítik, „vagy legalább nem nagyon húzzák a szájukat”, bizonyíthatja az is, hogy a külpolitikai rovatvezetőként, nagy teherbírású munkatársnak megismert Kiss Gábort is elküldték.

daniel

Úgy tudjuk, hogy Kiss Gábor azzal vívta ki a későbbi főszerkesztő Papp Dániel haragját, hogy az Orbán Viktort az Európai Parlamentben többször támadó Daniel Cohn-Bendit zöldpárti frakcióvezetőt kommunistának és pedofilnak beállító első, március 11-i riportban (15:55-nél kezdődik) nem volt hajlandó felolvasni azt a politikus könyvéből, szövegösszefüggés nélkül kiragadott mondatot, amelyet Cohn-Bendit többször cáfolt pedofil múltjának bizonyítására szoktak használni.

A riport D. Tóth Kriszta utolsó műsorvezetőként töltött munkanapján, végül az inkriminált rész felolvasása nélkül ment adásba a fél nyolcas Híradóban, a műsorvezetőnek utána a nézők olyan arcát is megismerhették, amit addig még soha.

Élő Gábor és tanítványa

Élő Gábor (Fotó: itbusiness.hu)
Élő Gábor (Fotó: itbusiness.hu)

Élő Gábort, aki korábban az Echo TV hírigazgatójaként és a Lánchíd Rádió főszerkesztőjeként vált ismertté, tavaly májusban nevezte ki Medveczky Balázs a köztévé hírigazgatójának. Működése alatt szinte eltűntek az ellenzéki megszólalók a hírműsorokból, meredeken zuhanni kezdett a Híradó és Az Este nézettsége. (A Rubicon intézet januári elemzése szerint a híradók 83 százalékát a kormánypárti politikusok uralták, márciusban pedig az NMHH is vizsgálatot indított az Este ellen, mert túl kevés ellenzéki politikust hagytak szóhoz jutni. Azóta az NMHH a májusi és júniusi adásokat elemezve megállapította, hogy a hírműsorok kiegyensúlyozottak. Az MTV élére egyébként az NMHH elnöke jelölt vezetőt.)

A hírek szerint Papp Dániel az ő közreműködésével került tavaly augusztusban a Pest Megyei Közgyűlés fideszes elnökének, majd a XVII. kerületi fideszes polgármester sajtófőnöki posztjából az MTV-be. Papp Dániel – aki 2004-ben a Jobbik médiapolitikai kabinetfőnöke is volt – korábban a Magyar Hírlapnak és az Echo TV-nek is dolgozott, Élővel való kapcsolata innen datálható.

Papp Dániel
Papp Dániel

Papp Dánielt, aki addig riporterként dolgozott, áprilisban azon napon nevezték ki az MTVA hírműsorokért felelős szerkesztőjének, amikor az Index egy birtokába került videófelvétel alapján megírta, hogy a riporter hamis színben tüntette fel a Daniel Cohn-Bendit zöldpárti politikus magyarországi látogatásán történteket.

Mint ismert, a májusban meghirdetett csoportos létszámleépítés kapcsán Papp Dániel volt az, aki eldöntötte, hogy ki maradhat a hír- és hírháttér műsorokat készítők közül a közmédiában.