Újabb 50 millióra büntették a Való világot

2011.07.19. 16:41 Módosítva: 2011.07.19. 17:05
Összesen 282 millió forintot kell fizetnie az RTL Klubnak a Való világ törvénysértései miatt, a csatorna azonban eddig mindig fellebbezett az NMHH Médiatanácsának döntései ellen. Alekosz párkeresőjét 6,5 millióra bírságolták, és ez az első műsor, amely megsértette az emberi méltóságot. A médiaalkotmány életbe lépéséig ugyanis ilyesmivel nem foglalkoztak a médiahatóságok.

Újabb bírságot szabott ki az NMHH Médiatanácsa a Való Világ miatt az RTL Klubra. A májusi és júniusi adások miatt kiszabott 60 millió forintos bírsággal együtt már több mint 280 millió forintot kell fizetnie a kereskedelmi csatornának, többségében azért, mert 16-os karika helyett 12 éven aluliaknak nem ajánlott jelzéssel sugároztak a valóságshow epizódjait és előzeteseit. A mostani bírságból 10 milliót azért kapott a csatorna, mert este kilenc előtt sugározta a 16 éven felülieknek ajánlott műsor előzeteseit.

Az RTL Klub a valóságshow tavalyi adásai miatt 144 millió forint bírságot szabtak ki, míg az idei év első négy hónapja újabb 88 millió ért. Tavaly még a rejtett termékelhelyezésért is fizetnie kellett a csatornának, de az új médiatörvény életbe lépésével engedélyezett lett az ilyen jellegű hirdetés, ezért idén már csak a termékelhelyezésre figyelmeztető szöveg helytelen használatáért bírságolták a csatornát. Mindent egybevetve több mint 900 jogsértést állapított meg a médiatanács, az ezekért együttesen kiszabott bírság 282 millió forint.

Bírságolt a médiatanács az Alekosz - Szerelem a legfelsőbb szinteken című műsorért is. A rossz korhatár-besorolás miatt 6 millió forintnyi bírságot kapott az RTL Klub. Az NMHH először büntetett a tavaly nyáron elfogadott médiaalkotmányban szereplő emberi méltóság megsértéséért, Alekosz párválasztó műsora azzal csapta ki a biztosítékot a médiatanácsnál, hogy a játékba jelentkező nőket hazugságvizsgálóra faggatták arról, hogy miért is jelentkeztek a műsorba, lefeküdnének-e Alekosszal, és egyébként is milyen titkaik vannak. A médiahatóságot még az sem hatotta meg, hogy a hazugságvizsgálatról kiderült, hogy kamu, így aki hazudott, az nem bukhatott le. Ez a jelenet félmillió forint bírságot jelentett a csatornának.

Az eddigi bírságok ellen az RTL Klub először az NMHH-nál fellebbezett, majd bírósághoz fordult. A kereskedelmi csatorna kérte a bírság befizetésének felfüggesztését a bíróságtól, amely azonban első fokon elutasította azt. Ez ellen a döntés ellen is fellebbezett az RTL Klub, de a bíróságok nyári szünete miatt még nem született jogerős döntés: vagyis egyelőre a bírságokból egyetlen forint sem folyt be az NMHH-hoz. A bírósági tárgyalást pedig leghamarabb ősszel írhatják majd ki.