Nem adhatnak pénzért interjút a gyilkosok

Index, MTI
2011.07.22. 12:09 Módosítva: 2011.07.22. 12:09
Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára a nagyobb médiumok vezetőivel egyeztet a pénzért nyilatkozó bűnözők ügyéről.

A KDNP-s Rétvári Bence levélben hívja találkozóra a médiák és nagyobb példányszámú bulvárlapok vezetőit egy etikai kódex bevezetésével kapcsolatban, ami lehetővé tenné, hogy az általában élet elleni vagy erőszakos bűncselekménnyel vádolt elítélt a joghátrányok alóli mentesülésig semmilyen díjazást ne kaphasson a nyilatkozatai (tévé, rádió, újság, honlap, könyv) után.

Az államtitkár javaslatának célja a társadalom igazságérzetének helyreállítása és az elkövetők számára juttatott vagyoni előnyből származó méltánytalan helyzetek kiküszöbölése. A javaslat az ellenérték nélkül adott nyilatkozatot nem szabályozná, ezért a szólásszabadságot nem érinti, és nem célja a nyilatkozattétel lehetőségének megtiltása, vagy korlátozása.

Rétvári Bence már korábban is kifejtette: többször is előfordult, hogy a bűnözők jelentős összegekért cserébe a televízióban vagy az újságokban nyilatkoztak az általuk elkövetett, általában erőszakos bűncselekmények részleteiről. A jelenségről több civil jelzés is érkezett a tárcához.

Ehhez hasonló szabályozás egyébként az Egyesült Államok több államában is érvényben van, at elítélt bűnözők a szabályozás értelmében semmilyen módon nem szerezhetnek bevételt a bűncselekményeikből, így nem kaphatnak pénzt az interjúk után, vagy történetük megfilmesítéséért.