Napi hány sorozattól leszek függő?

2011.07.25. 17:09
Idegesen remeg a szájuk széle, ha kihagyták a napi betevő Barátok köztöt, inkább az alvásról mondanak le, de évadonként falják a Dextert, és nem mozdulnak ki sehova, ha kijött az Agymenők új epizódja. A sorozatfüggők köztünk élnek.

Öt emberből négy rendszeresen néz sorozatokat, derült ki az AXN reprezentatív felméréséből, amit azért végeztek el, hogy kiderüljön ez-az következő kampányukhoz. A megkérdezettek 10 százalékáról mondhatjuk igazán, hogy sorozatfüggő, ők azok, akik nem bírják ki, ha nem jutnak hozzá kedvencük valamely epizódjához. Mélységében nem ismertük meg az izgalmasnak ígérkező felmérést, de ha érdekli, mennyire függő, töltse ki az Index külön bejáratú tesztjét, mert mi mindent tudni szeretnénk.

"Jó értelemben vett függőségnek vagy szokásnak azt nevezzük, ha az illető ezt a szokását úgy éli meg, hogy ez neki jó programot jelent, a szociális kapcsolataiban is van hozadéka, illetve választható és változtatható az életében", mondta kérdésünkre Tari Annamária pszichológus, aki egyébként a Helyszínelőket követi, illetve a néha a House-t is. A függőség akkor kezdődik, amikor megtörténik az átcsúszás: "a szokás elkezdi uralni az életét, befolyásolja azt, a baráti kapcsolatrendszerre is hatással van. Mondjuk inkább választja a tévésorozatot az illető, mint a találkozást a barátokkal".

Jóbarátok
Jóbarátok

A Comment:comot és a Hogyvolt blogot író Sixx sorozatfüggő. Hogy értsük, mit jelent annak lenni, bemutatjuk pár mondatban. Harminc sorozatot néz napi hat órában tévében és számítógépen. "Nincs olyan, hogy kihagyok egy epizódot, mindenképpen megnézem", mondta. "Bizonyos sorozatok epizódjait már hajnalban (The Big Bang Theory, Survivor, korábban Lost), a kedvenceimet és az újoncokat általában 24 órán belül." Ez az egyik véglet. A másik az ötből az az egy, aki nem néz semmit, köztük meg vagyunk mi, átlagos fogyasztók.

Érdekességként néhány adat az AXN-kutatásból, ami megerősítést nyert:

  • a nők jobban kedvelik a sorozatokat, várják és követik az epizódokat
  • a legfiatalabb korosztály minden tagja néz sorozatokat, a 18-44 évesek 67 százaléka, az idősebbek 80 százaléka
  • a fiatalok párhuzamosan néznek több sorozatot
Sixx
Sixx

A megkérdezettek 41 százaléka heti egy-két órát tölt sorozatnézéssel, 37 százalék napi 1-2 órát. Ezeket többféle módon magyarázhatjuk, de a legalapvetőbb, hogy keresünk egy másik valóságot, amit követve kimozdulhatunk a saját életünk pörgéséből. "A voyeur pozíció nagyon fontos a napi sorozatnézés esetében: átkukucskálok egy másik család életébe, aminek egy sűrített formája a valóságshow", erősített meg minket Tari elképzeléseinkben, és hozzátette, a látott konfliktusok enyhíteni tudják a saját életünkben jelentkezőket.

Lost
Lost

"A sorozatok nem túl bonyolultak, világképükben egyszerűen megkülönböztethető a jó és a rossz. Felnőtt korunkban is szükség van tisztán szétválasztható erkölcsi rendre, amilyennek gyerekkorunkban megismertük a világot", mondta Tari Annamária. Az emberek szerint még mindig igaz, ami a tévében van, az a valóság. Itt nem arra kell gondolni, hogy elhiszik, jegesmedvék élnek a Lost trópusi szigetén, hanem hogy felmerül, tényleg meg lehet úgy oldani a problémákat, ahogy Jack Bauer teszi. Pisztollyal, gyorsan, könyörtelenül.

Barátok közt
Barátok közt

Ha érdekli, mennyire sorozatfüggő, kérjük, töltse ki a kérdőívet. Köszönjük