Bulvárosítják az m1-et

2011.09.22. 11:37 Módosítva: 2011.09.22. 13:29
A köztévék új őszi struktúrájában jó néhány olyan saját gyártásban készülő produkció is van, amely bizonyíthatja annak a pletykának a jogosságát, miszerint az MTVA-ban eldöntötték, négy részre szakítják a közszolgálatot.

A hírek szerint az m1-nek az állatorvosi ló azaz a közszolgálatian kereskedelmi tévé műfaját tűzték ki profilul, azzal a céllal, hogy kulturált alternatívát nyújtson a két kereskedelmi tévével szemben. A tisztán közszolgálati, "valódi értékeket" közvetítő, "öltönyös-nyakkendős-beszélgetős" csatorna szerepét a jövőben a Duna TV töltheti be. Az m2 legkésőbb jövő januárra gyerekcsatornává alakul, a Duna Autonómia pedig októbertől Duna2 néven a Mezzo mintájára kulturális adóvá változik.

Talkshow tanulságokkal

Az m1-n október 1-én indul az új műsorstruktúra, benne számtalan szórakoztatásra épülő műsorral. Ezek egyike a DTK, azaz a Híradóban felmondott D. Tóth Kriszta által vezetett talkshow, amiben a műsorvezető magyar és külföldi vendégekkel, civil példaképekkel beszélget majd, showelemekben bővelkedő körítéssel. A show-nak két állandó közreműködője is lesz, egyikük, Magyarósi Csaba, az Index újságírója, aki a webes kommunikációért felelő geekként segíti a műsorvezető munkáját, másikuk pedig az MR2-ből ismert Kertész Richárd, aki élőzenekar híján dj-ként keveri majd az aláfestő zenéket.

A talkshow-ból értesüléseink szerint már két adást felvettek, a vendégek között ott volt Csányi Sándor színész, a chilei bányászszerencsétlenség egyik túlélője, valamint a Magyarországon koncertező Bryan Ferry is. A pletykák szerint a DTK szellemi elődje Ellen DeGeneres nappali talkshow-ja, ám ez nem jelenti azt, hogy teljesen ellopták volna a produkciót, mivel úgy tudni, nemcsak ebből a műsorból emeltek át elemeket. A riportokkal, bejátszásokkal és interaktív elemekkel operáló műsor a hírek szerint karitatív missziót is vállal, minden adásban lesz egy-egy olyan showelem, amit egy hátrányos helyzetű csoport ad elő.

A Frizbi és a Fábry show ellenfeleként induló DTK-ról belső körökben úgy tartják, hogy olyan Magyarországon előzmény nélküli beszélgetőműsor lesz, ami szórakoztatva tanít majd, és a nézők számára nem lesz tanulság nélküli.

A közszolgálati Fókusz vajon mi?

Ahogy a DTK-val, úgy a közszolgálati bulvárhíradónak nevezett Ponttal is az az MTVA célja, hogy az m1 zuhanó nézettségét feltornázza. Az esti híradó előtt, hét órakor kezdődő Pont a második legnagyobb költségvetéssel készülő új műsor lesz az m1-en.

Úgy tudjuk, hogy a benne dolgozó stáb nagyon büszke arra, hogy a tisztán virtuális stúdióban „egy akkora érintőképernyős számítógép lesz, amekkora még egyetlen magyar műsorban sem volt”. A heti ötször jelentkező, „a valódi világ” alcímet viselő produkciót az egyik héten Novodomszky Éva, a másik héten a műsor főszerkesztője, M. Kiss Csaba vezeti majd.

A műsor irányelve ebben az esetben is az a mondás, hogy „nem attól lesz közszolgálati valami, hogy unalmas”, ennek megfelelően a Pont egy infotainment műsor lesz, ami napi aktuális laza témákat és bulvárjellegű híreket dolgoz majd fel mértéktartó módon. A közszolgálati Fókusznak vagy Napló lightnak is csúfolt Pontban lesz például egy dokureality sorozat, amiben egy magyarországi vagy határon túli falu mindennapi életéről tudósít majd egy odaköltöztetett stáb. A Pont ugyanakkor az Aktívhoz hasonlóan teret ad majd a többi m1-es műsor promójának, és a csatorna sztárjainak futtatására is. Úgy tudjuk, a Ponttól azt várják, az m1 egyik legnézettebb produkciója legyen, ami megalapozza a Híradó nézettségét is.

Sorozatok, filmek, szóviccek

Az m1 szórakoztató csatornává való átalakítására utalhat az is, hogy októbertől péntek esténként stand up comedy-vel, improvizációs showműsorral és szórakoztató produkciókkal próbálja a csatorna elé ültetni a nézőket az MTVA. Elsőként Poén péntek címmel Bagi Iván és Nacsa Olivér Szálka című műsora jelentkezik, majd a következő hetekben a L’art pour l’art társulat és a Rádiókabaré, illetve Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter fémjelzett Mindenből 1 van című improvizációs komédiasorozat szerepel a pénteki műsortervekben.

Az új műsorstruktúra továbbbi szórakoztató elemei a naponta jelentkező Maradj talpon! című kvízműsor, a hetente jelentkező Magyarország, szeretlek! nevű, celebeket szerepeltető honismereti műsor, továbbá a Hír TV-ből importált Borbás Mária Gasztroangyal című mini reality show-ja is. Ezeken kívül a magyar Haction és az amerikai Kennedy család, illetve Tudorok című sorozattal, az Örökmozgó címet viselő blokkban pedig művészfilmekkel próbál új nézőket szerezni a köztévé.

A számtalan szórakoztató műsor mellett meglepő, hogy tudomásunk szerint csak egy új közéleti műsor indul ősszel az m1-en, a Ma Reggel egyik műsorvezetője, Obersovszky Péter vasárnap esténként Lényeg címmel készít politikai és társadalmi háttérműsort. Úgy tudjuk viszont, hogy - feltehetően az alacsony nézettségre hivatkozva - megszüntették az egykori KDNP-s szóvivő, Halász Zsuzsa Jelfogó című műsorát, Halásznak pedig a Kossuth Rádióban ajánlottak új feladatokat.