Nem indul el a közszolgálati Fókusz

2011.09.26. 23:03 Módosítva: 2011.09.26. 23:13
Egy héttel az indulás előtt leállították a közszolgálati bulvárhíradónak szánt Pont előkészületei munkálatait az MTV-ben. A hivatalos indoklás szerint nem érkeztek meg a szükséges technikai eszközök, de feltehetően más okok állnak a háttérben.

Az Index több forrásból megerősített információi szerint egy hétfői vezetőségi ülésen úgy határoztak, nem indítják el az MTV új műsorstruktúrájának húzó műsorát, a Pontot az m1-en.

Túl drága lett volna?

A közszolgálati Fókusznak is csúfolt közszolgálati riportműsor naponta fél órában jelentkezett volna október 3-tól a fél nyolcas Híradó előtt. A valódi világ alcímű műsorban a tervek szerint a napi, aktuális bulvárhírek mellett minden nap lett volna egy dokureality sorozat egy magyarországi vagy határon túli falu életéről, de helyet adott volna a köztévé új műsorainak, és saját celebjeinek futtatására is.

A köztévé hivatalosan szeptember 15-én jelentette be a Pont indulását, tíz nappal később mégis úgy döntöttek, hogy határozatlan időre elhalasztják az indulást. A döntés azért is érdekes, mert a Ponttól korábban azt várta az MTV vezetése, hogy felhúzza az m1 főműsoridős nézettségét.

Az Index úgy tudja, hogy több ok állhat a műsor leállítása mögött. Egyes információk szerint a műsornak túl magas lett volna a gyártási költsége, ez azonban nem magyarázza, hogy erre miért egy héttel az indulás előtt jöttek rá. A Pontról ugyanis már a műsorterv elfogadásakor kiderült, hogy a köztévé egyik legdrágább produkciója lett volna.

"Nincs kikkel műsort csinálni"

Mások szerint az ok valójában az lehetett, hogy a külső és belső gyártásban készült riportműsorban a hírek szerint több olyan ember is dolgozott volna, akiknek az MTVA a csoportos létszámleépítés alkalmával júliusban felmondott. A már elküldött embereket tehát valamilyen módon visszafoglalkoztatta volna a produkció, ami aggályos lehetne egy későbbi esetleges munkaügyi per alkalmával, mivel a munkaadó MTVA így nehezen bizonyíthatná, hogy ezekre az emberekre valóban nem volt szüksége.

Az 525 embert érintő leépítés után állítólag emberi erőforrás-hiány lépett fel az MTV-nél, többen panaszkodtak arról, hogy "nincs kikkel műsort csinálni, alig maradtak használható emberek". Új emberek felvételére viszont éppen a lehetséges munkaügyi perek megelőzése érdekében nincsen mód.

Az MTVA szóvivője, Cserháti Ágnes a műsor határozatlan idejű elhalasztásáról szóló információkat megerősítette az Indexnek, állítása szerint azonban egyszerűen arról van szó, hogy nem érkeztek meg időben a szükséges technikai, műszaki eszközök. Mint Cserháti elmondta, ezek nélkül viszont a Pontot nem tudták volna olyan színvonalon elindítani, mintahogy azt a tervezték. A műsor várható indulásáról a szóvivő nem tudott felvilágosítást adni.