Kínos baki a brit ITV csatornán

2011.09.28. 16:38
A brit televíziózás történetének egyik legkínosabb bakijáért kért elnézést nézőitől az ITV kereskedelmi csatorna, miután egy számítógépes videojátékból kölcsönzött harci jelenetet szerepeltetett eredeti felvételként minapi dokumentumfilmjében.

A hétfő este sugárzott műsor az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő legnagyobb katolikus milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) és a Kadhafi ezredes vezette, NATO-segítséggel most megdöntött egykori líbiai rezsim - egyébként régóta közismert - kapcsolatait boncolgatta, különös hangsúlyt helyezve az IRA-nak líbiai közvetítéssel szállított fegyverzetre.

A dokumentumfilm egyik jelenetében harcosok gépágyúval egy katonai helikoptert lőnek le, és az ismertető szöveg szerint a felvételt az IRA készítette.

Az északír milícia 1988-ban, a tartomány déli Armagh megyéjében valóban lelőtte a brit hadsereg egyik helikopterét - ám az ITV filmjében nem az erről készült felvétel, hanem az Arma II néven forgalmazott, két éve piacra került harci videojáték egyik részlete volt látható. A számítógépes játék cselekménye egy képzeletbeli kelet-európai országban játszódik.

Videojáték-rajongók ezrei ismerték fel azonnal a súlyos bakit, és az internetes fórumokat elárasztották a műsort illető, sokszor maró gúnnyal fűszerezett megjegyzések és panaszok.

A játékot fejlesztő, Bohemia Interactive nevű cseh cég vezetője, Marek Spanel a The Sun című brit bulvárlap szerdai idézete szerint kijelentette: "nagyon meglepőnek" tartja, hogy az ITV-nél bárki is valós felvételnek gondolhatta a felhasznált képsort.

Az ITV nyilatkozatban ismerte el, hogy "emberi hiba" történt a dokumentumfilm producerei részéről.