Kirúgták Krizsó Szilviát a Ma Reggelből

2011.10.01. 13:02 Módosítva: 2011.10.01. 17:25
Hétfőtől megújul a köztévé reggeli műsora. Az Index úgy tudja, hogy a bulvárosodás irányába tartó műsort Krizsó Szilvia nélkül képzeli el az MTV.

Az MTV a Ma Reggelre is kiterjesztette a "kereskedelmien közszolgálati" irányvonalat, így hétfőtől jóval kevesebb politikai, közéleti vendég lesz a műsorban.

Krizsó eltűnik a képernyőről

DSZZS20090322001
Fotó: Szigetváry Zsolt

Az Index úgy tudja, hogy az eddigi műsorvezetők közül csak Jegyes-Tóth Krisztának szavaztak bizalmat, Krizsó Szilvia munkájára nincs többé szükség. Egy informátorunk szerint "bevégezték, amit akartak, Mészáros Antónia kirúgásával, Süveges Gergő száműzetésével és most Krizsó eltávolításával elérték, hogy ne legyen egyetlen olyan műsorvezető sem a közszolgálatban, aki érdemi kérdésekkel sarokba szoríthatna egy politikust".

A Pulitzer-emlékdíjas riporter és a Wikileaks által kiszivárogtatott 2007-es nagykövetségi táviratokban az 5. legbefolyásosabb nő közé sorolt Krizsó Szilvia úgy tudjuk, régóta "nyomta a bögyét" Élő Gábornak, az MTI Hírcentrum vezetőjének és Papp Dánielnek, az MTVA hír- és hírháttérműsorokért felelős főszerkesztőjének. (Élő Gábor szerkesztőségünkhöz eljuttatott levele szerint nem ő felügyelte a Ma Reggelt, hanem Gazsó L. Ferenc, az MTVA közéleti főszerkesztője. Gazsó posztját Papp Dániel vette át egy hete.)

A Ma Reggel bulvárosításának ötlete ezért éppen kapóra jött ahhoz, hogy a kényelmetlen kérdéseket feltevő riportert levehessék a képernyőről. Krizsó félreállítása jól illeszkedik abba a trendbe, hogy az m1-et olyan szórakoztató csatornává alakítsák át, amiben a politika mind kevesebb szerepet kap.

Ezt bizonyítja, hogy miközben talkshow-k, vetélkedők és sorozatok bőségesen szerepelnek az új műsorstruktúrában, új közéleti, politikai műsor csak egy indul, a szintén a Ma Reggelből kirakott Obersovszky Péterrel a Lényeg.

Krizsó Szilvia, az Index kérdésére csak annyit reagált, hogy a Ma Reggelről nem jogosult nyilatkozni, "de Böröcz István, az MTVA vezérigazgatójának engedélyével annyit mondhatok, hogy egy olyan új műsor tervein dolgozom, ami a tudományos, gazdasági és kulturális élet szereplőit mutatná be nem szokványos módon".

Szabó Lászlót, az MTVA kommunikációs igazgatója megerősítette értesüléseinket, és elmondta, Krizsó Szilviával ugyan tárgyalásban vannak, de még nem találtak új szerepet neki.

Négy nő

A Ma Reggelben pénteken szerepelt utoljára Süveges Gergő is, akit m2 intendánsként elkövetett szivárogtatása miatt a Duna TV-be száműztek, ahol a Közbeszéd és Hírháttér című műsorokban szerepel. Süveges továbbá az egyik műsorvezetője lesz az MM megoldások magazinja című napi, délutáni szolgáltató műsornak, amit az egykori Ablak mintájára indítanak el hétfőtől. Betlen Jánosnak szintén mennie kell, miután egy júliusi élő adásban kifakadt az elbocsátások miatt, ő a Duna TV Klubszoba című műsorát vezeti.

Az Index úgy tudja, hogy az MTV-ben a Balatoni nyár sikerein felbuzdulva és annak mintájára kívánják átalakítani a reggeli műsort, aminek jövő héttől csak női műsorvezetői lesznek. Jegyes-Tóth Krisztina mellett szerepet kap Bakos Piroska, aki Magyarország uniós elnöksége idején a szóvivői feladatokat látta el.

Szintén a Ma Reggelbe kerül Novodomszky Éva, akit korábban a közszolgálati bulvárhíradó egyik műsorvezetőjeként emlegettek, de miután kiderült, hogy a Pont nem indul el, Novodomszkynak a reggeli műsorban ajánlottak helyet. A negyedik műsorvezető Erdélyi Klaudia lesz, aki a Duna TV Hattól nyolcig című műsorát vezette eddig.

Az átalakuló Ma Reggelről Szabó László elmondta, hogy a műsor struktúrájában, díszletében és főcímében is átalakul. A műsor politikai, közéleti része nyolcig fog tartani, azt Bakos Piroska és Jegyes-Tóth Kriszta fogja vezetni heti váltásban, majd nyolctól kilencig jön a könnyedebb, bulvárosabb rész, amit Novodomszky Évára és Erdélyi Klaudiára bíztak.