A britek a Nemzetközi Emmy-jelöltlista élén

2011.10.04. 12:57
Julie Walters és Christopher Eccleston jelölésével együtt a legtöbb, összesen hét díjra esélyes a brit televíziós produkciók a novemberi New York-i Nemzetközi Emmy-díjkiosztó ceremónián.

A brazil műsorok hat jelölést kaptak, a japán produkciók négy kategóriában képviseltetik magukat, a németek és a svédek három-három díjra esélyesek, kettőt-kettőt pedig Argentína és Dél-Korea. Egy-egy díjat érhet az ausztrál, belga, kanadai, chilei, kolumbiai, francia, hongkongi, malajziai, mexikói, fülöp-szigeteki, portugál, szingapúri és spanyol jelölés.

A svédek mindhárom jelölésüket a Stieg Larsson regénytrilógiájából készült Millennium-minisorozatért nyerhetik el. A Millennium a legjobb minisorozat-mezőnyben mások mellett a brit Mo című miniszériával vetélkedik, amelyben Julie Walters játssza a címszereplő politikust, Mo Mowlamot. Az alakításért Walters korábban megkapta a televíziós BAFTA-díjat. Az 55 esztendős korában agytumorban elhunyt Mowlam Tony Blair kormányában az észak-ír ügyek minisztere volt, és betegsége ellenére mindent elkövetett, hogy tető alá hozza az 1998-as békemegállapodást.

Christopher Eccleston az Accused című bírósági drámasorozat egy epizódjában nyújtott játékáért került a kiválasztottak közé.

A Nemzetközi Emmyket a Nemzetközi Televíziós Akadémia osztja ki évente a legjobb Egyesült Államokon kívül készült nemzetközi televíziós műsoroknak. Idén 61 ország több mint ezer produkciójából választották ki a jelölteket, így a tíz kategória díjaiért végül húsz ország negyven televíziós alkotása küzd.

A díjkiosztó ceremónia november 21-én lesz a Hilton New York Hotelben. Az ünnepségen Nigel Lythgoe brit producer, a népszerű American Idol és a So You Think You Can Dance című tehetségkutató műsor executive producere életműdíjban részesül.