Rendőri védelem hiányában nem személyesen vette át a Bátorság-díjat a maffiát leleplező olasz író

2011.10.13. 14:19
Roberto Saviano olasz író, a Gomorra című regény szerzője azért nem vette át személyesen a Londonban neki ítélt irodalmi Bátorság-díjat, mivel a Scotland Yard nem biztosított számára védelmet. A camorra nápolyi bűnszervezet fenyegetései miatt az író hazájában állandó rendőri felügyelet alatt él.

Saviano helyett a L'Espresso olasz hetilap újságírónője vette át Londonban a nápolyi írónak ítélt Bátorság-díjat. A PEN/Pinter-díj külföldieknek szóló elismerését a szerző azért nem személyesen vette át, mivel a Scotland Yard megtagadta, hogy rendőrségi kíséretet biztosítson számára. A brit sajtó értesüléseire hivatkozva az olasz újságok arról számoltak be, hogy a londoni hatóságok megítélése szerint Savianónak nem volt szüksége védelemre. A kitüntetett ezt másképpen ítélte meg és védelem nélkül nem hagyta el Olaszországot.

A camorra nápolyi bűnszövetkezetről szóló, Gomorra című regényének 2006-os megjelenése óta Saviano állandó rendőri felügyelet alatt él titkos tartózkodási helyen. Összesen hét rendőr kíséri éjjel-nappal. Saviano családtagjai is elhagyták Nápolyt.

A 32 éves Saviano üzenetben köszönte meg a kitüntetést. Úgy fogalmazott, köszönetet mond azoknak, akik lehetővé tették, hogy "szavaim veszélyessé váljanak a csendet és a homályt igénylő hatalmak számára. A díjat olvasóimnak ajánlom. Amikor az ember azt érzi, hogy sokaknak van szüksége arra, hogy lássanak, tudjanak és változtassanak, és nem csak arra, hogy szórakoztassák és vigasztalják őket, akkor érdemes írni".