A South Park készítői után nyomoztak a szcientológusok

2011.10.25. 12:55
Tom Cruise és John Travolta kedvenc egyháza annyira berágott a South Park című animációs sorozat két késztőjére, Matt Stone-ra és Trey Parkerre, hogy 2005-ben saját belbiztonsági szolgálatukkal nyomoztatott utánuk.

A hírt a Village Voice tette közzé tegnap, forrásuk pedig az a Marty Rathburn, aki egykoron a szcientológiai egyház második legnagyobb hatalmú tagja volt. Rathburn még 2004-ben ugrott ki az egyházból és ugyan hitét megőrizte, de a szervezett agymosásban már nem volt hajlandó részt venni.

A két tévés azzal váltotta ki a szcientológusok haragját, hogy a 2005-ben bemutatott, Trapped in a Closet című South Park-epizódban hülyét csináltak az egyházból, annak alapítójából és nagyhatalmú tagjaiból (a már említett Cruise és Travolta). A történet rövden annyi, hogy Stan, a sorozat egyik szereplője elmegy a szcientológusokhoz, ahol a felmérésen kiderül róla, hogy nyomorult életet él, de ha szcientológus lesz, és fizet nekik egy rakás pénzt, minden jóra fordul.

Trapped in a Closet
Trapped in a Closet

Az is kiderül, hogy az egyházat alapító L. Ron Hubbard lelke Stanban lakozik, ezért Travolta és Cruise meglátogatja, hogy rávegyék, legyen ő az új egyházfő. A végére persze ebből nem lesz semmi, Stant a többiek meggyőzik arról, hogy az egész egy nagy lehúzás, Hubbard egy sikertelen sci-fi szerző volt, Tom Cruise pedig nem hajlandó előjönni abból a szekrényből amibe bezárkózik - ezzel Parkerék az egyház mellett a színészbe is jó nagyot  rúgtak, hiszen évek óta az a pletyka kering Hollywoodban, hogy Cruise meleg.

Untitled-30

Botrány is lett a dologból, Cruise elérte, hogy az epizód egyik ismétlését levegyék a Comedy Central műsoráról (állítólag azzal fenyegette meg a Viacomot, a Comedy Central tulajdonosát, hogy nem vesz részt a Mission Impossible III promóciójában, ha még egyszer levetítik az epizódot - a filmet gyártó Paramount stúdió szintén a Viacom égisze alatt működik), de az egyháznak ez nem volt elég, és Rathburn állítása, valamit a blogján nyilvánosságra hozott, állítólagos eredeti dokumentum tanúsága szerint komolyan rámásztak a két sorozatkészítőre.

2011-10-24 1157.png

A nyomozás során a szcientológusok Stone és Parker, valamint barátaik (köztük pl. John Stamos színész) magánéletében kerestek támadható pontokat, mindenféle következtetéseket vontak le a alkoholfogyasztási szokásaikból és feltúrták a szemetüket is, kompromittáló leveleket és olyan gyógyszeres dobozokat keresve, amiket felhasználva lejárathatták volna őket.

Trey Parker és Matt Stone
Trey Parker és Matt Stone
Fotó: Lucy Nicholson

Rathburn szerint az egyház megbízásából működő nyomozók megszerezték Parkerék bankszámlakivonatait, telefonszámláit, és közel egy éven keresztül gyűjtötték az információt róluk. A  szcientológiai egyházon belül működő Különleges Ügyosztály (OSA) egyik vezetőjének 2006-ban íródott memóját Rathburn közzétette blogján, ebből az derül ki, hogy az ismeretlen nevű vezető nem túl elégedett a nyomozással, és ugyan annak örül, hogy Matt Stone-ról már rendelkeznek olyan adatokkal, amikkel kellemetlenséget tudnak neki okozni (erre bővebben nem tér ki a blogposzt), de maga  a nyomozás zsákutcába jutott.