Meghalt Amerika legmogorvább embere

2011.11.05. 21:32
Andy Rooney szerette a karácsonyt, Dwight D. Eisenhowert, a szépen vasalt nadrágokat és a fényes cipőket. Szinte minden mást utált. A liberális New York Times szerint furfangos pöcs volt, a konzervatív Wall Street Journal szerint inkább mogorva vén pöcs. Az amerikai televíziózás tán legnépszerűbb kommentátora 33 évig olvasott be minden héten szinte mindenkinek, 92 éves korában érte a halál.

Egy kisebb műtétet követően fellépő komplikációk miatt életét vesztette Andy Rooney, az amerikai televíziózás egyik legendája. Rooney 1978-tól 2011. október 2-ig olvasta fel jegyzeteit, vagy inkább olvasott be jegyzeteiben a CBS formateremtő heti riportműsorában, a 60 Minutesben.

A liberális New York Times jellemzése szerint furfangos pöcs volt, a konzervatív Wall Street Journal szerint inkább mogorva vén pöcs. Akárhogy is, nem kedvességéről volt ismert. A Times okosnak tartotta, a Wall Street Journal szerint inkább amolyan konyhafilozófus volt. afféle mindenki nagybácsija. Mindenesetre 33 éven át nézett szúrósan csak Leonyid Brezsnyevéhez fogható szemöldöke alól a kamerába.

„Ahhoz képest, hogy milyen könnyen dühbe gurult, és mennyi véleménye volt, egészen kevés nézőjét háborította fel. 1990-ben letiltották a képernyőről pár homofób és rasszista megjegyzése miatt. Egy hónap múlva visszahozták, mert a műsor nézettsége 20 százalékot esett” – írja a Journal.

Rooney karrierje majdnem egyidős a televíziózással. A II. világháborúban katonaújságíró volt, utána rögtön a tévéhez szerződött, szórakoztató műsorokhoz írt szövegeket. Hírtelevíziózással 1962-től foglalkozott, a hírnevet azonban a 60 Minutes hozta meg neki.

2011-11-05T114116Z 973518343 GM1E7B51IUM01 RTRMADP 3 ROONEY

Szerette a focit, a karácsonyt, a teniszt és Dwight D. Eisenhowert. Ezen kívül a fényesített cipőket és a rendesen élére vasalt nadrágokat szerette, irodájában cipőfényező és nadrágvasaló gép is volt. „Mégis, mindig gyűröttnek tűnt” – írja a Times.

De nem arról volt híres, hogy mit szeret, mogorva vénember hírét a gyűlöletével alapozta meg. Gyűlölte a zenét, amit nem lehetett dúdolni. Patton tábornokot és Ernest Hemingwayt, akiket személyesen is ismert, felfuvalkodott hólyagoknak tartotta. Utálta volna, ha a kutyák beszélni tudnának. Idegesítette, hogy sok a hülye az egyetemeken, mert még a legbutábbakat se rúgják ki, ha képesek befizetni a tandíjat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport