James Murdoch tagadta a maffiamódszereket

2011.11.10. 20:04 Módosítva: 2011.11.10. 20:07
A News of the World lehallgatási botránya miatt másodszor meghallgatott James Murdoch tagadta, hogy tudott volna az illegális információszerzésre utaló jelzésekről, és elutasította az egyik brit parlamenti képviselő feltételezését, hogy a maffiához hasonlóan a hallgatás törvénye uralkodott volna a vállalatnál. Azt is elmondta, hogy szigorúan megtiltották a vállalatcsoporthoz tartozó lapoknak, hogy magánnyomozókat alkalmazzanak.

A sajtómágnás Rupert Murdoch fia, James Murdoch a brit parlament egyik bizottsági meghallgatásán tagadta, hogy a lehallgatási botrány miatt megszűnt News of the World bulvárlapot kiadó vállalata, a News International maffiához hasonlóan működött volna a lehallgatási botrány ügyében. Murdochot másodszor hallgatták meg.

A BBC szerint Tom Watson munkáspárti képviselő azt sugallta, hogy a cégcsoport brit leányvállalata az omertát, a hallgatás törvényét alkalmazta. Watson szerint ezzel lehetett megfelelően leírni a News International működését az Egyesült Királyságban. "Maga lenne az első maffiafőnök a történelemben, aki nem is tudta, hogy egy bűnszervezetet irányít" - mondta a képviselő.

Murdoch szerint ugyanakkor ez egyáltalán nem felel meg a valóságnak, mint mondta, ő nem volt tisztában azzal, hogy a lehallgatási botrány túlment a 2007-ben letartóztatott Clive Goodman tudósítón. Egyben azt állította, hogy a vállalat két korábbi vezetője félrevezető bizonyítékokat tárt a képviselők elé.

Ugyan sajnálja, hogy ennyire rosszra fordultak a dolgok, de amikor kiderültek a bizonyítékok a lapnál, akkor azonnal léptek, hogy ne történhessen meg újból hasonló visszaélés, állította.

Azt mondta, hogy személy szerint nem tudott sem a "For Neville" emailről, sem pedig arról a 2008-as jogi szakvéleményről, amelyekben már felmerült, hogy illegálisan szerezhetnek információkat cikkekhez a cégnél. Murdoch szerint a vállalatnál valaki vagy valakik egyértelműen tudtak ezekről, de neki nem mutatták ezeket meg, és nem is beszéltek neki ezekről.

Aggódik a Sun újságírója miatt

Murdoch nagyon aggasztónak tartja, hogy a Sun egyik újságíróját is őrizetbe vették, de nem tud arról, hogy a News of the Worldön kívül más News Internationalhez tartozó lapok is érintettek lennének a lehallgatásokban.

Ugyanakkor nem zárta ki, hogy akár be is kelljen zárni a Sunt, amennyiben kiderül az érintettsége, de nem akart a vizsgálatok elé szaladni. "Azt a döntést majd akkor kell meghozni."

Murdoch egyben megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak nevezte, hogy - amint nemrég kiderült - vállalata magándetektív segítségével kémkedett a lehallgatási botrány áldozatait képviselő ügyvédek után 2010-ben, és Watsontól is elnézést kért, akit szintén megfigyeltek. Azt is elmondta, hogy szigorúan megtiltották a vállalatcsoporthoz tartozó lapoknak, hogy magánnyomozókat alkalmazzanak.

A News Of The World című brit bulvárlap júliusban jelent meg utoljára, miután a 168 éves hetilapról a konkurensek kiderítették, hogy sztárokat, sportolókat, sőt terrortámadások túlélőit is lehallgatták, hogy információkhoz jussanak.

A brit rendőrség szerint közel hatezer ember telefonbeszélgetéseit hallgatták le Robert Murdoch sajtómágnás lapjánál. A bulvárlap lehallgatási botránya miatt már több tucat embert letartóztattak.