Duna World lesz a Duna 2.

2011.11.29. 14:49 Módosítva: 2011.11.29. 20:41
Megbukott Ókovács Szilveszter elképzelése, hogy a Duna 2-n művészeti csatorna legyen. A január 1-jén induló Duna World csatorna nemcsak Európába sugároz, hanem Amerikába és Ausztráliába is.

A Balatonalmádiban megrendezett Korrektúra konferencián jelentették be, hogy a Duna 2. január 1-jével új nevet és célcsoportot kap. A Duna World az Európán kívül élő magyarokat akarja megszólaltatni.

A 2011. október 3-án indult Duna 2. gyors átalakuláson megy át: az Ókovács Szilveszter által kitalált modell szerint művészeti csatorna lett volna DunaArt néven, de ez nem jött össze. A Duna Tv korábbi elnöke, Cselényi László alapította még a Duna II Autonómia nevű csatornát, ami 2006- április 16-án kezdett sugározni.

Szalai Annamária, az MHH elnöke szerint régi igényt elégítenek ezzel ki, és ehhez kapcsolódóan jön létre a Duna Világ rádió is.

A Korrektúra konferencia "Vezérkar" című beszélgetésének résztvevői - az MTI, az MR, a Duna TV, valamint az MTV vezérigazgatója, illetve a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke - a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), valamint az egykori közmédiumok utódintézményeiként létrejött zrt.-k közötti együttműködést hangsúlyozták.

Belénessy Csaba (MTI) a távirati iroda megújulásáról szólva azt mondta: "MTI Junior" címmel új szolgáltatás elindítását tervezi a hírügynökség, a fiataloknak szóló tartalom - a szakmai és az anyagi feltételek megteremtése után - a legmodernebb elektronikus eszközökön is elérhető lesz.

Ugyancsak fontosnak tartotta a tudósítói hálózat bővítését, mint mondta, ehhez – a költségek hatékony felhasználása érdekében is - olyan "multifunkcionális" emberekre van szükség, akik a különböző médiumok számára egyaránt adhatnak híranyagokat.

A vezérigazgató azt is elmondta, hogy a távirati iroda megőrizte sajátosságait, ugyanakkor bővült a szerepe: itt jött létre a televízió Híradóit és a rádió Krónika című műsorát, valamint a közszolgálati internetes oldalt is előállító hírcentrum.

Jónás István (MR) arra hívta fel a figyelmet, hogy a Duna World-höz kapcsolódóan várhatóan a jövő év elejétől a rádió is készít tengerentúlra szóló tartalmakat, ez azonban Európában nem lesz fogható. A rádió készítésében a más közmédiumok határon túli híranyagait is felhasználják majd.

Jónás István arról is beszámolt, hogy várhatóan jövő évtől Időutazás címmel ismét új, 6-12 éveseknek szóló műsort sugároz majd az MR, amelynek hallgatóit már az új médián keresztül is megszólítja majd a rádió.