A Ringier mindent felvásárolna a Népszabadságban

2011.12.01. 11:59
Valóban folytat tárgyalásokat a Ringier Kiadó a Szabad Sajtó Alapítvánnyal a Népszabadság Zrt. 27 százalékos tulajdonrészének megvételéről - mondta a kiadó kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön az alapítvány elnökének lemondásáról szóló hírre reagálva.

Mihók Attila a Ringier részéről megerősítette az alapítvány tulajdonában lévő hányad megvételének szándékát, azt pedig nyilvánvalónak nevezte, hogy a lap újságíróinak birtokában lévő, fennmaradó szűk két százalék megszerzése is célja a kiadónak.

Az ügyvezető igazgató arra nem tudott válaszolni, mikorra záródhatnak le az erről folyó tárgyalások, csak annyit mondott: a Ringier minél hamarabb megegyezésre szeretne jutni.

Földes György lemondott

Százalékok

Jelenleg a Szabad Sajtó Alapítvány 27,7 százalékot, a Ringier Kiadó több mint 70 százalékot birtokol a részvényekből, míg a fennmaradó kevesebb mint 2 százalékon a lap újságírói osztoznak.

A Népszabadság Rt. 1990-ben alakult meg a Bertelsmann-csoport részvételével, miután a rendszerváltozást követően, 1990 márciusában az állampárt jogutódja lemondott a Népszabadság tulajdonjogáról, és az új lapgazda az MSZP által létrehozott Szabad Sajtó Alapítvány lett.

A svájci Ringier Kiadó 2001 novemberében szerzett 49,9 százalékos részesedést a Népszabadságban, megvásárolva a Bertelsmann tulajdonrészét, majd 2005. április 27-én a részvények 67,7 százalékának elérésével megszerezte a többségi tulajdonrészt.

Földes György szerdán közölte, hogy lemond a Szabad Sajtó Alapítvány kuratóriumában betöltött elnöki posztjáról, mert nem ért egyet a testület többségének azon javaslatával, hogy tárgyalásokat kezdeményezzenek a Népszabadság Zrt.-ben lévő tulajdonrészük eladásáról.

A Szabad Sajtó Alapítvány hattagú kuratóriuma keddi ülésén, kétharmados többséggel hozta meg a döntést, amelynek hatására átalakulhat a Népszabadság Zrt. tulajdonosi szerkezete. Földes György, a kuratórium elnöke a döntést követően lemondott, mert „nem érthet egyet azzal a javaslattal, hogy a Szabad Sajtó Alapítvány bármiféle kétséges módon kiszálljon a Népszabadságból, eladja részvénycsomagját”.

"Minden olyan tárgyalás, amely azt eredményezheti, hogy a Szabad Sajtó Alapítvány eladja részvényeit, nem tud az egyetértésemmel találkozni" - jelentette ki, hozzátéve, "mert a Szabad Sajtó Alapítvány fontos biztosítéka volt az elmúlt két évtizedben a lap minőségének, irányvonalának, baloldali, liberális és nemzeti elkötelezettségének". A kuratóriumi elnöke azt mondta, mindezeket csak akkor látja biztosítottnak, ha az alapítvány továbbra is jelen van a Népszabadságban, mert mint hangsúlyozta: "a lap felelősséggel tartozik a magyar demokrácia, a magyar demokratikus közvélemény és a baloldal felé".