Csak Helmut Schmidt cigizhet a tévében

2011.12.09. 12:00
A 92 éves exkancellár végigdohányozta a német közszolgálati tévének adott interjúját, az ARD szerint ez csak egyszeri eset volt, más nem dohányozhat a tévében.

A német dohányzásellenes szervezetek tagjai kis híján agyvérzést kaptak amikor az állami ARD televízió egyik riportműsorában Helmut Schmidt, egykori német kancellár ('74-től '82-ig volt hivatalban) a legnagypbb lelki nyugalommal elővett egy doboz cigarettát, és élő adásban rágyújtott. A 92 éves politikus legendás láncdohányos, sőt, egyfajta egyszemélyes dohánylobbinak is lehet tekinteni, mert szellemi frissességét a naponta zsinórban elszívott cigarettáknak tulajdonítja.

helmut schmidt - h 2011

A német Forum Rauchfrei (Füstmentes fórum) azonnal panaszt tett az ARD igazgatója, Mokina Piel ellen, azzal vádolva a csatornát és annak vezetőségét, hogy a Németországban hatályos, dohányzásellenes törvényeket és rendekezéseket sutba dobva tettek kivételt Schmidttel. A törvény betűje szerint a munkahelyeken tilos a dohányzás, márpedig egy televíziós stúdió annak minősül - érvelt a szervezet.

Nem ez az első eset, hogy a nyugdíjas politikus miatt felháborodik a dohányzásellenes lobbi. Nem sokkal azt követően, hogy a középületekben betiltották a dohányzást, az exkancellárt egy hamburgi színház előcsarnokában kapták cigarettázáson, és fel is jelentették. A vádat kissé érthetetlenül később ejtették. Az ARD szűkszavú közleményben reagált a vádakra, melyben azt álítják, hogy a csatorna kínosan ügyel a törvények betartására, és ez csak egy különleges alkalom volt, ami nem fog megismétlődni. (THR)