Vásárhelyi Mária Sajtószabadság-díjas lett

2011.12.09. 14:28

Sajtószabadság-díjjal tüntette ki a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi újságíró-szervezet ausztriai tagszervezete Vásárhelyi Mária médiakutatót és Rényi Pál Dánielt, a Magyar Narancs újságíróját a magyar média helyzetével, és a médiatörvénnyel foglalkozó írásaikért. Az évente kiosztott díjakat Bécsben adták át az Európai Bizottság képviseletének épületében.

Albert Rohan, a zsűri elnöke a díjátadó ünnepségen elmondta: a díj odaítélésénél figyelembe vették a magas szakmai színvonalat és a magyar társadalom számára és európai szempontból is fontos témaválasztást is. Rubina Möhring, a Riporterek Határok Nélkül ausztriai szervezetének igazgatónője úgy fogalmazott, a Magyarországon megfigyelt "visszás demokráciapolitikai állapotok" miatt döntöttek úgy, hogy ebben az évben magyar újságírókat díjaznak.

"Magyarország természetesen nem Ukrajna és nem Kazahsztán, ott nem gyilkolnak meg újságírókat. De elbocsátják őket, százával" - mondta a díjazottakat méltató beszédében Paul Lendvai Ausztriában élő író, publicista, aki szerint "tovább folyik a tisztogatás a közmédiában és ezért nem lehet etikai normákról és professzionalitásról beszélni". Paul Lendvai hozzátette, örvendetes, hogy vannak még pártoktól és külföldi konszernektől független sajtóorgánumok Magyarországon.

Richard Kühnel, az uniós képviselet vezetője felidézte, hogy korábban az Európai Bizottság is aggodalmának adott hangot a médiatörvénnyel kapcsolatban, ennek hatására a magyar parlament módosításokat hajtott végre a jogszabályon. "A bizottság továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet és együttműködik a magyar hatóságokkal azzal a céllal, hogy a gyakorlatban is következetesen alkalmazzák a módosított törvényt" - tette hozzá Kühnel.