Az MTV-é lett a Forma-1

2011.12.20. 19:06
Az RTL Klub a gazdasági válság miatt nem pályázott a futamok közvetítési jogaira, így most négy évre a közmédián mennek majd a versenyek. Az m1 mellett a Kossuth rádió is élőben adja majd a nagydíjakat.

Az már korábban eldőlt, hogy Forma-1-es futamokat idáig közvetítő RTL Klub nem pályázik az év végén lejáró szerződése meghosszabbítására, de most bejelentették amit már régóta sejteni lehetett, hogy az MTV, illetve a közmédia kapta meg a sugárzási jogokat a 2012 és 2016 közötti időszakra.

A Magyar Nagydíjnak otthont adó Hungaroring Sport Zrt. és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap aláírta az erről szóló megállapodást, így már a 27. Formula 1 ENI Magyar Nagydíjat az m1-en adják majd.

Arról még nem lehet tudni, kik fogják közvetíteni a futamokat (január közepén közösen mutatják be a közvetítésben részt vevő stábot), de azt már bejelentették, hogy 2012-től a verseny közvetítése a Kossuth rádión is hallható lesz egyenes adásban. Élőben. A Kossuth Rádióban.

"A megállapodást éppen arra az időszakra kötöttük, amíg hazánknak szerződése van a Forma-1-es futam rendezésére" - fogalmazott Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója. "Az előzetes megbeszélések alatt meggyőződhettem, hogy a közvetítési jogok jó kezekbe kerültek, és a közönség igényes kiszolgálása biztosított a következő években. Annyit például már most elárulhatok, hogy a sportág televíziós felvezetése a McLaren 2012-es versenyautójának február eleji bemutatójával kezdődik majd."

"Büszkék vagyunk, hogy a világ egyik legnézettebb és legkedveltebb sportesemény-sorozata a közszolgálati médiához szerződött" - mondta érdeklődésére Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója. "A korábbi évekhez képest nemcsak televíziós, hanem rádióközvetítéseket is fogunk adni. A közmédia a jövőben tovább bővíti a sportközvetítéseit: a nagy világversenyek, a labdarúgó Európa-bajnokság és a londoni nyári olimpiai játékok mellé csatlakozik most a F1-sorozat."

Nincs rá pénze az RTL Klubnak

Az RTL Klub 2002-ben szerezte meg a jogokat, addig - 1975-től - az MTV adta az F1-et. A németeknél továbbra is az RTL-csoport sugározza a versenyeket.

Az RTL Klubon rendszeresen jól nézték a versenyt, legutóbb a koreait a kereskedelmi célcsoport 43 százaléka, a teljes lakosság 34 százaléka látta. Az utóbbi időszakban az RTL Klub jelentősen csökkentette a tartalomra fordított költségeit, elsősorban a főműsoridős tartalmaikra koncentrálnak, megszüntették például a reggeli műsorukat.

"A Forma-1 az RTL Klub márkájának részévé vált, de soha nem volt nyereséges. A gazdasági válság miatt az ilyen brandépítő, de főműsoridőn kívüli, drága tartalmakon igyekszünk spórolni" - mondta el kérdésünkre Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója.