Láthatatlan a fogyatékkal élő a médiában

2011.12.27. 19:00
Minimális volt a fogyatékossággal élők médiamegjelenése 2010 második és 2011 első felében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) műsorfigyelő- és elemző főosztálya által készített elemzés szerint.

Az NMHH most megjelent felmérése a hír- és tájékoztató jellegű programokra terjedt ki. A vizsgált időszakban - 2010 második és 2011 első félévében - a fogyatékossággal élők médiamegjelenése minden műsortípusnál minimális volt: tavaly összességében 0,1 százalék, az idén pedig mindössze 0,2 százalék, miközben az érintettek aránya a társadalomban mintegy 5,7 százalék.

Mindez azt jelenti, hogy a fogyatékossággal élők a magyar médiafogyasztó számára "láthatatlanok" maradtak.

A megjelenések nagy része a szociális szféra eseményeit bemutató témák tárgyalásához kötődött. Emellett leggyakrabban a balesetekről, természeti katasztrófákról szóló tudósításokban, valamint a kormány tevékenységét ismertető anyagokban szerepeltek.

A vizsgálat az MTV és a Duna TV több műsorára, a Kossuth Rádió, a TV2, az RTL Klub több műsorára, valamint a Class FM és a Neo FM híreire és az ATV, a HÍR TV, az Echo TV egyes műsoraira terjedt ki.

Tavaly a legmagasabban reprezentált csoport az érzékszervi fogyatékosoké volt 49,1 százalékkal, mellettük a testi fogyatékossággal élők tették ki az összes fogyatékos szereplő 32,5 százalékát. 2011-ben a testi fogyatékossággal élők csoportja szerepelt a legtöbbet a médiában 44,9 százalékkal, mellettük az érzékszervi fogyatékossággal élők tették ki az összes fogyatékos szereplő 27,5 százalékát.