Közelharc az MTV székházánál

2011.12.29. 07:15 Módosítva: 2011.12.29. 13:00
Az MTV épületének biztonsági szolgálata hajnal fél ötkor elkezdte bezárni azt a kordont, amit december 24-én húztak fel a székház köré. A rács már majdnem összeért, pár éhségsztrájkoló a földön ülve akadályozta meg a kordon összezárását, majd a helyszínre érkezett politikusok és civilek ledöntötték azt. A rendőrségnek nincs joga intézkedni, mert magánterületen vannak.

A Lomnici Zoltán egykori főbíró híradós kiretusálása miatt december 10-e óta az MTV épülete előtt ülő éhségsztrájkolók napok óta éjszakai őrséget tartottak, így nem érte őket meglepetésként, hogy feltehetően az MTV biztonsági szolgálatát ellátó Wini Security csütörtök hajnalban megjelent a területen.

Először kordonnal akarták körbezárni a demonstrálókat, majd több ellenzéki képviselő és szimpatizáns érkezett a helyszínre, akik egyszerűen lebontották a biztonsági cég által felhúzott kordonokat. A rendőrség kétszer is megjelent, de intézkedés nem történt, mivel a tüntetők magánterületen tartózkodnak, és állítólag nem történt erőszakos cselekmény.

A helyszínre érkező Lendvai Ildikó tárgyalt Böröcz Istvánnal, az MTVA vezetőjével, kiderült, hogy ő rendelte el a helyszín kiürítését, arra hivatkozva, hogy egy esetleeges bombariadónál a tüntetők veszélyeztetik az épületben tartózkodókat, illetve, hogy a tüntetők adventi koszorúja tűzveszélyes.

Nem egyértelmű, hogy az MTVA hogyan szólíthatja fel a székház üzemeltetőit bármire is, hiszen az épületet az MTV bérli, az MTVA szerződés nélkül használja csak.

Közelharc percről percre

05:30: A biztonságiak elkezdték összezárni azt a kordont, amit december 24-én húztak fel az épület köré, már akkor is azzal a céllal, hogy be- vagy kizárják az éhségsztrájkolókat. Akkor azért nem sikerült, mert Nagy Navarro Balázs odaült az MTVA által táblával jelzett "éhségsztrájkra kijelölt terület" bejáratához. A csütörtöki reggeli akció ennek a bejáratnak a lezárására irányul.

06:40: Nagy Navarro az Indexnek elmondta, a területen lévő tíz éhségsztrájkoló nagy része az utcán áll, miközben ő és két társa a földön ülve és a megmaradt félméteres résben állva a passzív ellenállás módszerével próbálja megakadályozni, hogy a kordont összezárják a biztonságiak.

Az éhségsztrájkolók kihívták a rendőrséget, akik az igazoltatás után reggel háromnegyed hétkor elhagyták a helyszínt arra hivatkozva, hogy magánterületen nem intézkedhetnek csak abban az esetben, ha erőszakos cselekmény történik. A szintén 19. napja éhségsztrájkoló Szávuly Aranka szerint viszont erőszakos cselekmény történt, mivel az utcán álló biztonságiak erővel tolták rá társaira a kordont.

08:05: A rendőrség nyolc óra előtt pár perccel újra kiérkezett a helyszínre, majd újból elmentek intézkedés nélkül. A biztonságiak a kordon mellett állnak.

kozelharc_mtv2
Fotó: Valuska László

Időközben Varju László független képviselő (a Demokratikus Koalíció pártigazgatója, aki szerdán szimbolikusan felmondott Szalai Annamáriának, az NMHH elnökének és Böröcz Istvánnak, az MTVA vezérigazgatójának), Lendvai Ildikó és Harangozó Tamás, MSZP-s képviselők, valamint Iványi Gábor lelkész megjelentek a székház előtt, és bejutottak a kordonon.

09:00: Az Index reggel fél nyolckor megkereste a BRFK sajtóosztályát az ügyben, Horváth Katalin szóvivő kilenckor megerősítette azt az információt, hogy az igazoltatáson kívül nem történt rendőri intézkedés, mivel magánterületen zajlik az akció, és így korlátozottak a lehetőségeik.

09:15: Helyszínen tartózkodó tudósítónk szerint az egyik kordon már feldőlt, az viszont, hogy ez hogy történt, egyelőre nem tisztázott. Többek elmondása szerint a kordondöntésben a helyszínre érkezett politikusok és civilek is részt vettek, Varju Lászlónál csavarkulcs is volt. Az éhségsztrájkolók visszajutottak a területre, a biztonsági szolgálat emberei visszavonultak az épületbe.

09:45: A rendőrség harmadszor is visszatért a helyszínre, és felszólították a jelenlévőket, hogy "tartsák meg a megmozdulás békés jellegét". Schiffer András, az LMP frakcióvezetője is megérkezett az MTV épülete elé, Lendvai Ildikó, MSZP-s képviselő pedig bement a székházba.

DLAPE20111229013

10:03: Helyszíni tudósítónk szerint a civilek több kordont is felborítottak.

10:30: Lendvai Ildikó és Harangozó Tamás rögtönzött sajtótájékoztatót tart az MTV székháza előtt, miután beszéltek Böröcz Isvánnal, az MTVA vezetőjével. Egy levélre hivatkozva az állítják, hogy Böröcz utasította a Wini Securityt, a székházat tulajdonló Millenium Média Kft-t és annak tulajdonosát, a Wallist, hogy távoítsák el a tüntetőket. A levél szerint ugyanis az éhségsztrájkolók asztalán elhelyezzet adventi koszorú tűzveszélyes, és ha esetleg bombariadó lenne az MTV épületében, akkor a sztrájkolók akadályoznák az épület kiürítését.

Lendvai Ildikó  és Harangozó Tamás szocialista képviselő
Lendvai Ildikó és Harangozó Tamás szocialista képviselő
Fotó: Lakatos Peter

Mindez azért is különös, mert a helyszínt az MTVA jelölte ki éhségsztrájkra, ráadásul az sem egyértelmű, hogy Böröcz milyen jogon utasította az épület tulajdonosát és üzemeltetőit, hiszen a székházat az MTV bérli, a Műsorszolgáltatási- és Támogatási Alap pedig szerződés nélkül költözött be az ingatlanba.

Tegnap egyébként még a Wallis azt állította, hogy nem ők adtak utasítást a biztonsági cégnek a terület kiürítésére.

10:50: Körülbelül negyven ember van a helyszínen, az MTVA vezetőivel zajló egyeztetés után az éhségsztrájkolók arrébb pakolják a holmijaikat, hogy egy esetleg bombariadó esetén ezen a bejáraton is akadály nélkül el lehesen hagyni az MTV székházát.

12:30: A helyszínen megjelent Pálffy István a KDNP politikusa, egykori MTV-dolgozó. Pontosan nem lehet tudni, miért látogatta meg az éhségsztrájkolókat, azokkal nem beszélt. Karácsony előtt is megjelent Pálffy, akkor azt mondta, hogy elképzelhetetlen, hogy karácsonykor is éhségsztrájkoljanak itt.

12:45: Az éhségsztrájkolókblogot vezetnek, sok videoanyaggal. Itt lehet megtudni, mi történik velük, mire van szükségük.

Nem tudni, ki intézkedik

Szerdán délben egy magát megnevezni nem kívánó, állítólag a tulajdonos nevében eljáró férfi arra szólította fel az éhségsztrájkolókat, hogy hagyják el a területet, mivel az MTV székháza magánterület. Az éhségsztrájkolók keddi, azonnali hatályú kirúgása óta számítanak rá, hogy valamilyen módon megpróbálják kiszorítani őket a területről, mivel már nincsen köztük közmédiás alkalmazott.

Az éhségsztrájkolókat védő ügyvéd szerdán az Indexnek elmondta, hogy jogszerűen nem szoríthatják ki a területről az éhségsztrájkolókat. "Az üzemeltető korábban maga helyezett ki egy olyan táblát, melyen az állt, hogy éhségsztrájkra kijelölt terület, tehát kvázi hozzájárult az ottlévők jelenlétéhez. Innentől kezdve a területen az éhségsztrájkolókat birtokvédelem illeti meg, tehát erőszakkal nem, csak jogellenesen lehet eltávolítani őket. Bírósághoz kellene fordulni a terület gazdájának - amit a zavaros szerződések miatt nem lehet tudni, hogy ki valójában - és jogerős bírósági végzéssel lehet őket végrehajtói közreműködéssel eltávolítani" - nyilatkozta az ügyvéd az Indexnek.

Az MTV székházának eladásáról megállapodást írt alá idén júliusban a köztévé és a gyártóbázist tulajdonló Wallis, azonban az ingatlan még mindig a cég tulajdonában van. A székház bérlője az MTV Zrt., az MTVA-nak Szabó László kommunikációs igazgató szerint szerződése van arról, hogy jogszerűen tartózkodnak az épületben, erről azonban többszöri kérés ellenére sem mutattak be papírokat az éhségsztrájkolóknak.

kozelharc_mtv1
Fotó: Valuska László

Szerdán Németh Péter, a Népszava főszerkesztőjének közbenjárására kiderült, hogy nem a tulajdonos adott parancsot arra a magát megnevezni nem kívánó férfinak, hogy felszólítsa az éhségsztrájkolókat a terület elhagyására. Az azonban azóta sem derült ki, hogy ha nem a Wallis, akkor ki próbálja kiszorítani a Lomnici-botrány összes felelősének kirúgásáért küzdő éhségsztrájkolókat. A Wini Security Kft.-nél kérdésünkre egyelőre nem adtak felvilágosítást arról, hogy ki bízta meg őket a rács összezárásával.

Szabó Lászlót, az MTVA kommunikációs igazgatóját és Cserháti Ágnest, az alap szóvivőjét egyelőre nem sikerült elérnünk.

Az MTVA egyébként már hosszabb ideje próbálkozik azzal, hogy ellehetetlenítse, vagy elűzze a sajtószabadságért demonstráló újságírókat és szimpatizánsokat. Múlt csütörtök óta folyamatosan hangos zenét játszanak a demonstrálók felett, felváltva két karácsonyi számot, hogy ne tudjanak pihenni. A zenét az LMP politikusainak közbenjárására előbb kikapcsolták, majd újra visszarakták, de immmár halkabban. Szintén a tüntetők zavarására állítottak be nagy reflektorokat, amelyek éjjel-nappal rájuk irányultak, így nehezítve a pihenést.