Nem is kockanadrág van rajtad!

2011.12.30. 09:45
Magyarországon is turnézik a Pilobolus amerikai táncszínház egész estés, Shadowland című árnyjátékával. A szöveg nélküli darab íróját, Steven Bankset a magyar óvodások máshonnét ismerhetnék, ha el tudnák olvasni a rajzfilmek végén a stáblistát: ő volt éveken át a Nickelodeon Spongyabob Kockanadrág és MacsEb című sorozatainak vezető írója, nemrég pedig Stan Lee-vel együtt kezdett el dolgozni a Governator című rajzfilmen, melynek Arnold Schwarzenegger a főhőse. Steven Bankset kaliforniai otthonában értük utol telefonon.
PILOBOLUS-shadowland Steven-Banks4 Foto Dennis-Williamson
Fotó: Dennis Williamson

Hogyan kezdődött az együttműködés a Pilobolussal, megkeresték önt, hogy írjon nekik?

Nem egészen: ugyanaz volt az ügynökünk. Az ügynököm mutatott be nekik még 2008-ban, éppen írót kerestek egy hosszabb darabhoz – ez lett a Shadowland. Én már ismertem őket, sőt, nagy rajongójuk voltam.

Hogyan kell elképzelni egy ilyen előadás készítésének munkafolyamatát, kivel dolgozik együtt?

Elküldték, hogy nagyjából milyen jellegű darabot szeretnének, aztán leültünk beszélgetni a rendezőkkel és a táncosokkal. Azt tudtuk, hogy van egy figuránk, aki félig lány, félig kutya, és akit mindenképpen akartunk a történetbe. A stúdiójukban dolgoztunk, gyakorlatilag folyamatosan alakult a darab, munka közben újra és újra átírtuk.

Milyen korú közönséghez szól a darab?

Fiatalokhoz és öregekhez egyaránt, mondjuk tízéves kortól az emberi élet végső határáig. Nincs szövege, David Poe csodálatos zenéje segít elmondani a történetet, ami szerintem mindenkihez szól. Van benne kaland, vidámság, ijesztő és romantikus részek is, szóval mindenki megtalálja benne a magának valót.

Inkább gyerekeknek vagy inkább felnőtteknek szeret írni?

Ezt nem tudnám így megmondani, inkább a konkrét projekttől függ. De még ha kifejezetten gyerekeknek is készül valami, mint például a Spongyabob, gyakran úgy alakul, hogy nagyon sok felnőtt is szereti.

Dolgozott egy Governator című animációs tévésorozaton, melynek Arnold Schwarzenegger képregény-szuperhős változata lesz a főhőse. Hol tart most ez a projekt?

Már megírtam a forgatókönyvet és a bibliát (az egyes szereplők leírását tartalmazó anyagot), meg a tévésorozat első, próbaepizódját, a pilotot. Aztán félretették, és nincs egyelőre semmi konkrétum. De nagyon úgy néz ki, hogy tévéfilmet terveznek belőle a rajzfilmsorozat helyett.

Milyen volt együtt dolgozni Stan Lee-vel, a híres képregényrajzolóval?

Nem dolgoztam vele sokat, csak néhányszor találkoztunk, de nagyon élveztem, vág az esze, nagyon szórakoztató figura. Amikor először találkoztunk, azt mondta: „Nahát, nem is kockanadrág van rajtad!“ Szóval utánanézett, ki vagyok.

Találkozott Schwarzeneggerrel is a projekt kapcsán?

Igen, egyszer együtt ebédeltünk. Kiderült, hogy van egy csomó közös ismerősünk, jót beszélgettünk.

PILOBOLUS-shadowland Steven-Banks8 Foto Dennis-Williamson
Fotó: Dennis Williamson

Min dolgozik most?

Tavaly New Yorkban írtam egy darabot, Looking at Christmas a címe. Nagyon szeretném, ha film lehetne belőle, nemrég kezdtük el köröztetni. Ezenkívül dolgozom egy készülő tévésorozat pilotján, de erről még nem mondhatok többet. Szeretnék megint színházban is fellépni az új egyszemélyes darabommal, amit én írtam. Talent Show (Tehetségkutató) a címe, én vagyok a konferanszié, és az összes hangszeren is én játszom. Ezenkívül írok egy új gyerekkönyvet, SuperBabyBrother címmel, és a SuperNuts című új animált sorozatot írom a Nickelodeonnak. Három mogyoróról szól, akik szuperhősök, és mindent el tudnak intézni.

ShadowLand - Az árnyékszínház

Shadowland Budán

A Pilobolus turnéja jövőre érkezik Budapestre. A Shadowlandet 2012. február 28. és március 4. között tekinthetik meg a Budapesti Kongresszusi Központban.