Panda lett az év nője

2011.12.30. 10:54
Botrány lett abból, hoghy a BBC egy pandát is beválasztott az év női közé. Tavalyelőtt egy ponty is szerepelt az év férfiai között, akkor nem zúdultak fel politikusok a Twitteren.

Pandát választott a 2011-es esztendő 12 női arca közé a BBC, megdöbbent, szarkasztikus megjegyzések özönét váltva ki ezzel az interneten.

A brit közszolgálati műsorközlő internetes honlapján az év női arcai között szerepel a december végén az edinburghi állatkertbe érkezett Tian-Tian (Kedves) nőstény óriáspanda a monacói Charlene hercegnő, Pippa Middleton, Vilmos herceg sógornője, a Dominique Strauss-Kahn volt IMF-vezérigazgató botrányát kirobbantó Nafissatou Diallo szállodai szobalány és Adele brit énekesnő mellett.

"Nem akarom megsérteni Kedvest, aki valószínűleg imádnivaló panda, a létező legjobb, stb., de a cím az év nőiről és nem nőstényeiről szól" - reagált Stella Creasy munkáspárti képviselőnő a Twitteren.
"Bosszantó látni, hogy a BBC nem talált tizenkét női arcot egy olyan évben, amikor Christine Lagarde a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója, Helle Thorning-Schmidt pedig dán miniszterelnök lett, és amelyet Amy Winehouse szomorú távozása jellemzett" - mondta a képviselő egy nyilatkozatában.

A BBC közleményében jelezte, hogy Tian-Tian kiválasztása december hónapra a "lazaság" jegyében történt, és korábban is szerepeltek már állatok ezen a listán.

"2009-ben Benson, az óriásponty szerepelt a férfiak listáján augusztusban, tavaly pedig Peppa, a malac (híres rajzfilmfigura), a nők listáján áprilisban - érvelt a BBC.

Az edinburghi állatkert által Kínából kölcsönzött Tian-Tian és Jang-Kuang (Napfény) hím óriáspandát december 4-én Skóciában sztároknak kijáró ünnepléssel fogadták, amit a brit televízió egyenes adásban közvetített.