Bíróság előtt a Klub Rádió 92,9-es frekvenciáért indított pere

2012.01.17. 09:35 Módosítva: 2012.01.17. 11:26
Kedden tárgyalta először a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiuma a Klub Rádió keresetét, amit a korábban elnyert, majd visszavont 92,9 MHz-es frekvenciáért indított.

A Klub Rádió tavaly januárban indított pert amiatt, hogy az NMHH 2010 decemberi döntése érvénytelenítette a 92,9-es frekvenciára kiírt és általuk elnyert pályázatot. A médiahatóság arra hivatkozva érvénytelenítette a Klubrádió nyertes pályázatát, hogy a törvény szerint egy tulajdonos nem működtethet két rádiót, miközben a Klubrádió már a pályázati anyagában leszögezte, hogyha megkapják a 92,9-et, akkor a 95,3-on befejezik a sugárzást.

Az ORTT 2010. április 21-én hirdette ki győztesnek a 92,9-es frekvenciára kiírt és közel két éve húzódó pályázati eljáráson a Klubrádiót. A testület azonban a parlamenti választásokat követően határozatképtelenné vált, ezért a szerződést már nem tudták megkötni a Klubrádió Zrt.-vel. Júniusban Ladvánszky György, a médiahatóság akkori szocialista tagja a Népszavának azt mondta: a szerződés aláírása csak formális, a hatósági határozat visszavonhatatlan.

Tavaly októberben azt nyilatkozta Arató András, a rádió vezérigazgatója, hogy a per kimenetelében nem kételkedik, mint mondta „ezt a pert nem lehet jogállami keretek között elveszíteni”. A felek között vitát jelent, hogy létrejött-e egyáltalán a 92,9 MHz-es a frekvenciára szóló műsorszolgáltatási szerződés, valamint az, hogy a 95,3 MHz-es frekvencián való sugárzás kizáró oka lehet-e a szerződéskötésnek.

A keddi tárgyalási napon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ellenkérelmet nyújtott be a Klubrádió őt támadó keresete ellen, eszerint a médiahatóságnak nem volt szerződéskötési kötelezettsége, és nem is jött létre a szerződés. A hatóság úgy véli, hogy azt kizárta a Klubrádió másik szerződése.

A rádiót képviselő Bárándy Péter ügyvéd azzal érvelt, hogy a szerződés létrejött, mivel a műsorszolgáltató elfogadta az ORTT szerződési feltételeit. Véleménye szerint nem zárja ki a szerződéskötést az, hogy a szolgáltató egy másik frekvencián is sugároz. A pert a Törvényszék az ellenkérelem ismertetése után február 28-ára halasztotta.

A Klub Rádió közben elveszítette a fővárosi 95,3-as frekvenciáját is, mivel a médiahatóság decemberben az Autórádió Kft.-t hirdette ki győztesnek a frekvenciára kiírt pályázaton. A Klub Rádió a médiahatóság döntését megtámadta.