Az Origo és az MTI tarolt a Sajtófotón

2012.01.26. 16:44
A Westbalkán tragédiája, az LMP-s képviselők tüntetése, a Képíró-per és a líbiai polgárháború a 2011-es sajtófotó díjnyertes képein.

Hajdú D. András, az Origo fotóriportere nyerte a 2011-es Sajtófotó pályázat két legfontosabb kategóriáját: A West Balkán tragédia című képsorozatával megkapta a MÚOSZ Nagydíját a legkiemelkedőbb teljesítményért, A nagybányai Bejrúttal pedig André Kertész Nagydíjat kapott a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáér, emellett neki ítélték a Hír-eseményfotó kategória díját a rendőrautóban ülő LMP-s képviselőért és a Munkácsi Márton-díjat is a legjobb kollekcióért.

A 30 év alatti legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter az origós Pályi Zsófia, aki Természet és tudomány kategóriában is első lett az Illegális aranyásók képsorozattal. A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter Komka Péter, az MTI külső munkatársa, aki Emberábrázolás-portré (egyedi) kategóriában is 1. helyezett lett a Szembennel. Az Escher Károly különdíjat a legjobb hírképért az MTI fotósa, Beliczay László kapta a 97 éves Képíró Sándort ábrázoló Felmentő ítéletért.

Emberábrázolás-portré kategóriában az MTI-s Kallos Bea nyert Laci bácsi című képsorozatával, a Művészet (sorozat) kategória nyertese az MTI-s Kollányi Péter A Meggyalázással, és a Társadalomábrázolás - dokumentarista fotográfia kategóriában is az MTI győzött Szigetváry Zsolt Büntetés című fotósorozatával.

Képriport sorozatban egy szabadúszó, Sopronyi Gyula lett az első líbiai fotóival, művészet (egyedi) kategóriában a szintén szabadúszó Kecskeméti Dávid nyert egy André Kertész retrospektívvel, Természet és tudomány (egyedi) kategóriában a szabadúszó Süveg Áron győzött. Sport (egyedi) kategóriában a Magyar Hírlap fotósát, Csudai Sándort díjazták az Innen szép felállni sorozattal, a Humor-zsáner-bulvár (egyedi vagy sorozat) csoport győztese Reviczky Zsol, a Népszabadság fotósa lett. Az Index ezúttal nem nyert semmit. A győztesek és a többi dobogós teljes névsora itt olvasható.