Mária
-6 °C
-2 °C

Az EB „kettős mércéjét” teszteli a Jobbik

2012.01.30. 12:18 Módosítva: 2012-01-30 12:39:50
Pörzse Sándor levélben fordul az Európai Bizottság médiaügyekben illetékes alelnökéhez a Jobbik szerinte felháborítóan kevés médiaszereplése miatt.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy Neelie Kroes, a digitális és médiaügyekkel foglalkozó EU-biztos, az Európai Bizottság médiaügyekben illetékes alelnöke múlt kedden találkozott Arató Andrással, a Klubrádió elnökével, amely után azt nyilatkozta, hogy a rádióval történtek aggodalommal töltik el „a magyarországi médiaszabadságot és médiapluralizmust illetően”.

Pörzse Sándor éppen ezért elküldi az EU-biztosnak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szintén múlt héten nyilvánosságra hozott gyorsjelentését, amelynek témája a politikai szereplők médiahasználata a hírműsorokban. Pörzse Sándor szerint a Jobbik szerepléseiről szóló számok felháborítóak, főleg, hogy a Jobbik támogatottsága „háromszorosa” az LMP-ének és sokszorosa az DK-nak, ráadásul a Jobbik tartja a legtöbb sajtótájékoztatót a parlamenti pártok közül.

Pörzse Sándor úgy fogalmazott: azért keresi meg levélben ezekkel a számokkal Neelie Kroest, hogy kiderüljön, alkalmaz-e az EU kettős mércét a médiaszereplésekkel kapcsolatban.

Az RTL Klubon kapnak a legritkábban szót

Az NMHH gyorsjelentése szerint decemberben az m1 esti Híradójában a kormány 6,5 százalékos szereplési lehetőséghez jutott a politikusok között, míg a Fidesz csaknem 44, a KDNP 5,7, az MSZP több mint 19, a Jobbik 8,4, az LMP pedig 13 százaléknyihoz. A függetlenek - ide tartoznak a Demokratikus Koalíció politikusai is - a szereplési idő 3,4 százalékát kapták.

3. ábra

Az RTL Klub esti Híradójában a kormány 15 százalékban, a Fidesz 42,5 százalékban, a KDNP pedig 5 százalékban szerepelt a politikai híradások között decemberben. Az MSZP-nek csaknem 17 százaléknyi, a Jobbiknak 3,3, az LMP-nek pedig 15 százaléknyi szereplési idő jutott. A függetlenek a szereplési idő 2,5 százalékát kapták.

A TV2 Tényekben decemberben 10 százaléknyi szereplési lehetőséget kapott a kormány, csaknem 49-et a Fidesz, 0,7 százalékot a KDNP, több mint 21 százaléknyit az MSZP, 3,6 százaléknyit a Jobbik és 11,5 százaléknyit az LMP. A függetlenek a szereplési idő 3,6 százalékát kapták.

Az NMHH oldalára felrakott jelentés szerint a Jobbik a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában és a Déli Krónikában azonos szereplési lehetőséghez jut az LMP-vel (6,1-6,1, 9-9 százalék), míg az Esti Krónikában meg is előzik a másik ellenzéki pártot (11,5-9,6 százalék). De a Duna TV Híradójában is kiegyensúlyozottabban kezelik őket, mint az m1-en: 7,9 - 11,5 százalék.

A jobboldali médiák közül a Jobbik a Hír TV Híradójában is rosszabbul szerepel, mint az LMP (5,3-6,4 százalék), egyedül az Echo TV-n előzik meg azt (7,3-6,8 százalék).

Orbán 157-szer szólalt meg a médiában

Orbán Viktor miniszterelnök az előző hónapokhoz képest kimagaslóan sokat szerepelt a különböző csatornák hírműsoraiban, összesen 290-szer, ebből 157 alkalommal meg is szólalt, míg Semjén Zsolt KDNP-elnök 24 alkalommal szerepelt és 11-szer szólalt meg. Mesterházy Attila MSZP-elnök 88-szor szerepelt 69 megszólalással, Vona Gábor Jobbik-elnök 35 alkalommal, 32 megszólalással, Schiffer András, az LMP akkori frakcióvezetője 65 szerepléssel és 50 megszólalással volt jelen a hírműsorokban.

A Fideszből a legtöbbet Orbán Viktor szerepelt a médiában, őt követte Matolcsy György, Lázár János, Szijjártó Péter és Tarlós István. A KDNP sorrendje Semjén Zsolt, Rétvári Bence, Hoffmann Rózsa, Soltész Miklós és Harrach Péter, az MSZP-é pedig Mesterházy Attila, Józsa István, Tukacs István, Burány Sándor és Veres János. A Jobbik politikusai közül decemberben a legtöbbet Vona Gábor szerepelt, őt követte Volner János, Gaudi-Nagy Tamás, Z. Kárpát Dániel és Novák Előd. Az LMP-ből Schiffer András, Scheiring Gábor és Vágó Gábor kapott szereplési lehetőséget, a Demokratikus Koalíció sorrendje pedig Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba, Varju László, Vadai Ágnes és Kolber István.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.