Az EB „kettős mércéjét” teszteli a Jobbik

2012.01.30. 12:18 Módosítva: 2012.01.30. 12:39
Pörzse Sándor levélben fordul az Európai Bizottság médiaügyekben illetékes alelnökéhez a Jobbik szerinte felháborítóan kevés médiaszereplése miatt.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy Neelie Kroes, a digitális és médiaügyekkel foglalkozó EU-biztos, az Európai Bizottság médiaügyekben illetékes alelnöke múlt kedden találkozott Arató Andrással, a Klubrádió elnökével, amely után azt nyilatkozta, hogy a rádióval történtek aggodalommal töltik el „a magyarországi médiaszabadságot és médiapluralizmust illetően”.

Pörzse Sándor éppen ezért elküldi az EU-biztosnak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szintén múlt héten nyilvánosságra hozott gyorsjelentését, amelynek témája a politikai szereplők médiahasználata a hírműsorokban. Pörzse Sándor szerint a Jobbik szerepléseiről szóló számok felháborítóak, főleg, hogy a Jobbik támogatottsága „háromszorosa” az LMP-ének és sokszorosa az DK-nak, ráadásul a Jobbik tartja a legtöbb sajtótájékoztatót a parlamenti pártok közül.

Pörzse Sándor úgy fogalmazott: azért keresi meg levélben ezekkel a számokkal Neelie Kroest, hogy kiderüljön, alkalmaz-e az EU kettős mércét a médiaszereplésekkel kapcsolatban.

Az RTL Klubon kapnak a legritkábban szót

Az NMHH gyorsjelentése szerint decemberben az m1 esti Híradójában a kormány 6,5 százalékos szereplési lehetőséghez jutott a politikusok között, míg a Fidesz csaknem 44, a KDNP 5,7, az MSZP több mint 19, a Jobbik 8,4, az LMP pedig 13 százaléknyihoz. A függetlenek - ide tartoznak a Demokratikus Koalíció politikusai is - a szereplési idő 3,4 százalékát kapták.

3. ábra

Az RTL Klub esti Híradójában a kormány 15 százalékban, a Fidesz 42,5 százalékban, a KDNP pedig 5 százalékban szerepelt a politikai híradások között decemberben. Az MSZP-nek csaknem 17 százaléknyi, a Jobbiknak 3,3, az LMP-nek pedig 15 százaléknyi szereplési idő jutott. A függetlenek a szereplési idő 2,5 százalékát kapták.

A TV2 Tényekben decemberben 10 százaléknyi szereplési lehetőséget kapott a kormány, csaknem 49-et a Fidesz, 0,7 százalékot a KDNP, több mint 21 százaléknyit az MSZP, 3,6 százaléknyit a Jobbik és 11,5 százaléknyit az LMP. A függetlenek a szereplési idő 3,6 százalékát kapták.

Az NMHH oldalára felrakott jelentés szerint a Jobbik a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában és a Déli Krónikában azonos szereplési lehetőséghez jut az LMP-vel (6,1-6,1, 9-9 százalék), míg az Esti Krónikában meg is előzik a másik ellenzéki pártot (11,5-9,6 százalék). De a Duna TV Híradójában is kiegyensúlyozottabban kezelik őket, mint az m1-en: 7,9 - 11,5 százalék.

A jobboldali médiák közül a Jobbik a Hír TV Híradójában is rosszabbul szerepel, mint az LMP (5,3-6,4 százalék), egyedül az Echo TV-n előzik meg azt (7,3-6,8 százalék).

Orbán 157-szer szólalt meg a médiában

Orbán Viktor miniszterelnök az előző hónapokhoz képest kimagaslóan sokat szerepelt a különböző csatornák hírműsoraiban, összesen 290-szer, ebből 157 alkalommal meg is szólalt, míg Semjén Zsolt KDNP-elnök 24 alkalommal szerepelt és 11-szer szólalt meg. Mesterházy Attila MSZP-elnök 88-szor szerepelt 69 megszólalással, Vona Gábor Jobbik-elnök 35 alkalommal, 32 megszólalással, Schiffer András, az LMP akkori frakcióvezetője 65 szerepléssel és 50 megszólalással volt jelen a hírműsorokban.

A Fideszből a legtöbbet Orbán Viktor szerepelt a médiában, őt követte Matolcsy György, Lázár János, Szijjártó Péter és Tarlós István. A KDNP sorrendje Semjén Zsolt, Rétvári Bence, Hoffmann Rózsa, Soltész Miklós és Harrach Péter, az MSZP-é pedig Mesterházy Attila, Józsa István, Tukacs István, Burány Sándor és Veres János. A Jobbik politikusai közül decemberben a legtöbbet Vona Gábor szerepelt, őt követte Volner János, Gaudi-Nagy Tamás, Z. Kárpát Dániel és Novák Előd. Az LMP-ből Schiffer András, Scheiring Gábor és Vágó Gábor kapott szereplési lehetőséget, a Demokratikus Koalíció sorrendje pedig Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba, Varju László, Vadai Ágnes és Kolber István.