A Szabad Európa Rádió újraindításáért lobbiznak

2012.02.27. 13:51 Módosítva: 2012.02.27. 16:36
Palmer, Haraszti és Gati a rádió magyar adása mellett érvel, alkotmányos diktatúrának lefestve Magyarországot.

A Szabad Európa magyar nyelvű adásának esetleges újjáélesztéséről szóló kósza pletykák után hétfőn konkrét lobbilépés történt. A Washington Postban megjelent publicisztikájában a Mark Palmer-Haraszti Miklós-Charles Gati szerzőtrió az amerikai alapítású, kormánypénzből működő hálózat magyar adásának felélesztése mellett érvel.

A szerzők közül Palmer 1986 és 90 között az Egyesült Államok budapesti nagykövete volt, majd itt bizniszelt: az ő résztulajdonában volt az a CME nevű cég, melyik elnyerte az egyik kereskedelmitévé-frekvenciát, de egy egymással lepaktáló MDF- és MSZP-delegátusok végül az RTL-nek játszották át a koncessziót. Haraszti író, egyekori SZDSZ-képviselő és hét évig volt az EBESZ sajtószabadság-felelőse. Gáti egyetemi tanár, történész, publicista, külügyi tanácsadó.

A cikk Orbán Viktor CNN-ellenes kirohanásának felidézésével indít, majd megjegyezi, hogy bár "a magyarok még nézhetik a CNN-t", a csatorna kikerült a legnagyobb magyar kábelszolgáltatójának kínálatából.

Ezután a Klubrádió - amit "népszerű, független beszélgetős adónak" neveznek - frencvenciájának elvételéről írnak.

A cikk ezután rátér a lényegre: "a nyugati típusú, plurális demokrácia magyarországi bukásával itt az idő, hogy az Egyesült Államok újraindítsa a Szabad Európa Rádió magyar nyelvű adását".

A SZER-t az amerikaiak a hidegháború idején alapították, hogy az híreket sugározzon a kommunista megszállás alatt álló országokba. A szovjet birodalom bukása után az adó Európában jelentősen csökkentette a tevékenységét, a szabad sajtó érkezésével a magyar adás is megszűnt, a működés centruma ma már Ázsiában van. Kelet-Európában albán, bosnyák, belorusz, macedón, montenegrói, orosz, szerb és ukrán nyelven adnak jelenleg.

A szerzők a javaslatukat arra lapozzák, hogy "miközben Magyarország tagja a NATO-nak és az EU-nak is, megvan a veszélye, hogy az ország alkotmányos diktatúrává és a Nyugat páriájává váljon". A cikk felsorolja, hogy az új alkotmányban nincsenek megfelelő fékek és ellensúlyok, hogy a törvébnyhozás mellett Orbán Viktor és pártja kilenc évre ellenőrzése alatt tartja a bíróságokat és a független intézményeket, illetve hogy Orbán a Nyugattal való konfrontációk közepette milyen elismerően beszél az orsz és főleg a kínai önkényuralmi rendszerekről. A cikkírók szerint Orbán miniszterelnök "ádáz kulturális háborút folytat" amivel "tudatosan udvarol" a cigányelelnes, antiszemita, szélsőjobboldali Jobbik szavazóinak.

A három szerző végül három pontban foglalja össze a SZER újraindítása melletti érveit. Ezek

- a magyar sajtószabadság haldoklása

- Orbán antidemokratikus lépései mintául szolgálhatnak a szlovák és román vezetőknek, hogy az idegenellenes hangulatkeltést a média megregulázásával ötvözzék

- az Egyesült Államok elleni közelmúltbeli orosz és magyar támadások hasonlóságát nézve Magyarország lehet a Putyin-féle alkotmányos diktatúra első ideológiai előörse Európában

A szerzők végül óvnak attól, hogy elképzelt új Szabad Európa Rádió felélessze a hidegháborús szembenállás szellemét vagy ellenzéki adó legyen, ami csak "rossz híreket" közöl.

(A cikk eredeti nyelven itt olvasható.)