Bukhatják a kisebb csatornák a sportközvetítéseket

2012.03.07. 11:24
Az NMHH közleményben jelentette be, hogy a sportágak képviselőivel való konzultáció után az unióhoz nyújtja be azon kiemelt sportesemények listáját, amelyek ezután a kisebb sportcsatornákról a mindenki által fogható televíziókhoz kerülhetnek át.

Uniós egyeztetés előtt áll a televíziós közvetítésekre vonatkozó kiemelt események listája. Az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a végleges változat elküldése előtt konzultációra hívta az érintetteket. Ezt követően áprilisban indulhat el a hatályba lépéshez szükséges uniós egyeztetési folyamat. A cél az, hogy a magyar siker- és látványsportok a legtöbb hazai néző számára elérhetőek legyenek - írják közleményükben.

Nem sajátíthatják ki

Közlésük szerint Európában országonként kell összeállítani azt a listát, amin olyan események szerepelnek, amelyeket nem „sajátíthat ki” egy-egy kisebb tévécsatorna. A „kiemelt események” között jellemzően megtalálhatóak a nemzeti sikersportágak is: Franciaországban a Tour de France, Ausztriában az alpesi sí világbajnokság, az Egyesült Királyságban a wimbledoni tenisztorna, Magyarországon a vízilabda. A tervezett hazai listán a népszerű uszodai sportágak mellett például a labdarúgás, kézilabda és az országimázs szempontjából igen jelentős Forma-1 budapesti futama is megjelenik.

A minden érintett számára kielégítő lista összeállítása érdekében a „kiemelt eseményekkel” kapcsolatosan soklépcsős véleménycsere zajlott. Az egyeztetési folyamatban 18, valamilyen sportágat illetve televíziót képviselő szervezet vett részt aktívan. Köztük voltak olyan jelentős nemzetközi szövetségek, mint Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA), az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) és az Nemzetközi Jégkorong-szövetség (IIHF).