Nem lesz teljesen gyerektévé az m2

2012.03.07. 09:22
Bár március második felétől napi négy órában gyerektartalmakat is adnak, az m2 megmarad az m1 ismétlőcsatornájának is. Az eredeti tervek szerint tavaly március 15-én indult volna a gyerektévé, de ezt azóta többször is elhalasztották.

Mint ismert, 2011. január elsején nevezték ki Süveges Gergőt az m2 intendánsának azzal a céllal, hogy gyerekcsatornává alakítsa az m2-t. Süveges azonban alig másfél hónap múlva lemondott, a pletykák szerint azért kényszerült erre, mivel blogjában nyilvánosságra hozta az m2 jövőbeli műsorstruktúráját.

Nem nevezik gyerektévének

Azóta keveset lehetett hallani arról a tervről, hogy az m2 gyerektévévé válik, bár tavaly szeptemberben elindították a havonta egyszer jelentkező Csudaszombat nevű egész napos gyerekprogramot. Mint az Index kérdésére az MTVA sajtóosztálya elmondta, az m2-n bár március második felétől minden nap négy órában közvetítenek gyerekeknek szóló műsorokat a csatorna nem válik a közeljövőben teljesen gyerekcsatornává.

Mint válaszukban írták "a fokozatosan bővülő kínálatban először az ifjúsági filmsorozatok és a mesefilmek dominálnak majd, de áprilistól egyre több gyártott műsort is sugároz a csatorna. Ezzel együtt, ahogy eddig is, úgy a későbbiekben is ellát még más feladatokat az m2, tehát annak ellenére, hogy tavasztól a korosztály számára hasznos műsoridő nagy százalékában gyerekeknek szóló műsorokat fog sugározni a csatorna, nem nevezzük gyerektévének". Ez feltehetően azt jelenti, hogy az m2 a műsoridő nagyrészében továbbra is az m1 ismétlőcsatornája lesz.

A gyerekműsorokat is ismétlik

Mint megtudtuk, március 19-én, hétfőn indul az Esti mese helyén az elődjénél bővebb Maci tévé nevű sáv, amelyben a hét minden napján több rajzfilmet is sugároz majd a csatorna, az indulás hetében például a Rejtélyek Tesz-vesz városban című kanadai rajzfilmsorozat, a Magyar népmesék, illetve a természetvédelemről oktató Zöld Föld című olasz rajzfilmsorozat epizódjait.

Az MTVA tájékoztatása szerint az m2-n március második felétől jelentkező, gyerekeknek szóló műsorokat úgy alakítják ki, hogy abban minden korosztály megtalálja a saját érdeklődésének megfelelő műsort. A kínálatban lesz majd külön az óvodás-kisiskolás, illetve a felső tagozatos és középiskolás korosztálynak szóló produkciókat.

18alatt címmel hétköznap 15.30-tól négyórás műsorsávval várja majd az iskolából hazaérő gyerekeket a csatorna, benne előbb ifjúsági filmsorozatokkal, később pedig kamaszoknak szóló műsorokkal is. Március 19-től ebben a sávban kezdi vetíteni az m2 a már ismert MacGyver mellett a Felfedező úton a Robinson család, A Nyereg Klub, a Lizzie McGuire és az Anya, az állatorvos című ifjúsági és családi filmsorozatokat. A 18alatt műsorait – benne a Maci tévé sávval – délelőttönként ismétli majd m2.

A Csudaszombatok örökségeként később egy szombatonként vetített, óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló műsort is tervez a Gyermek- és Ifjúsági Főszerkesztőség, de a fiataloknak gyártott tévéműsorok között lesz olyan is, amelyet kamasz műsorvezetők fognak vezetni. Jelenleg egy ilyen, majdani produkcióhoz keres 14-18 éves műsorvezetőket a stáb. A műsorvezetők több lépcsős válogatásáról P@dtársat keresünk! címmel készül egy hosszabb sorozat, amelyet március 10-én kezd rögzíteni a stáb, és április közepétől tűz műsorára a csatorna.