Sarah Palin hazugsággal vádolja az HBO-t

2012.03.12. 11:02 Módosítva: 2012.03.12. 11:25
Az HBO amerikai kábeladó Game Change című tévéfilmje alaposan felzaklatta a republikánus párt híveit és politikusait. A 2008-as elnökválasztásról szóló film a demokraták színeiben induló és később elnökké választott Barack Obama ellenfelei, John McCain szenátor és Sarah Palin akkori alaszkai kormányzó kampányára koncentrál és azt mutatja meg, hogyan jutott alelnökjelölti pozícióba Palin.

A film cseppet sem hízelgő képet fest le az elszólásairól elhíresült Palinról, akin az amerikai média liberális része hónapokon át köszörülte a nyelvét. Alapjául John Heilemann és Mark Halperin újságírók dokumentumregénye szolgált, akik már több, mint húsz éve foglalkoznak az amerikai elnökválasztási kampányokkal. A Game Change című könyvből Jay Roach rendező szinte csak a McCain-Palin kampányra vonatkozó részeket vette át, és azt szerette volna bemutatni, milyen veszélyesen közel került egy alapvetően inkompetens nő az alelnöki székhez.

A filmet tegnap este mutatta be az HBO, Palin viszont még pénteken eljuttatott egy nyílt levelet az ABC News-hoz, amiben azt írta, hogy örül, hogy családja és ő maga is helyes elvek mentén éli életét, és nem célja, hogy Hollywood a keblére ölelje. A Fox News (konzervatív) hírtelevíziónak már sokkal keményebben fogalmazott: "Nem fogom megnézni a filmet, mert McCain szenátorral közösen úgy véljük, hogy mindaz, amit bemutat, nem más, mint puszta fikció, hazugság. Hollywood már csak ilyen, hazug és korrupt, szolgalelkűen tolják Obama szekerét. Az HBO egy tipikus balos, Obama-párti gépezet, ami a kampányon dolgozó, de azt eláruló, hazugok beszámolóiból készített egy filmet. Már az előzetesből kiderül, hogy a filmből egy szó sem igaz."

A Game Change-ben Sarah Palint Julianne Moore alakítja, Ed Harris pedig McCain szenátort játszotta el benne, de szerepel a filmben Woody Harrelson, Peter MacNicol, Sarah Paulson és Ron Livingstone is. A Game Change a magyar HBO műsorán is látható lesz.