A CivilMédia bíróság előtt támadja meg az NMHH állásfoglalásait

2012.04.10. 10:38
Január elseje óta három problémás tévéműsort talált a romák, a melegek, a menekültek és a zsidóság kiegyensúlyozott bemutatását tesztelő CivilMédia. A szervezet panaszait az NMHH két esetben elutasította, ezért bírósághoz fordulnak.

A Népszabadság információi szerint próbaperekkel teszteli a médiatörvényt a CivilMédia nevű szervezet, ami azt vizsgálja, hogy a különböző médiák mennyire tartják be a törvény azon passzusát, miszerint a kisebbségi csoportokról szóló riportokban kiegyensúlyozottságra kell törekedni.

A szervezet január óta három problémás műsort talál, az egyik a TV2 Naplójának Otthagyottak című, gyermekeküktől megfosztott, mélyszegénységben élő családokról szóló riportja volt, mely a CivilMédia szerint sztereotip volt, és kizárólag roma családokat mutatott be. Az NMHH azonban elutasította beadványukat, mivel úgy vélték, hogy a műsor széleskörűen, több aspektust bemutatva tárta fel a témát. A CivilMédia a Fővárosi Ítélőtáblán megtámadta a döntést.

A második, nagy port kavart műsor a Hír TV Keresztmetszet című műsorának azon riportja volt, melyben a Guardiant megcáfolva próbálták bebizonyítani, hogy gyöngyöspatán nincs iskolai szegregáció. A riportot a Társaság a Szabadságjogokért is manipulatívnak találta, mire válaszul a Hír TV beperelte a civil szervezetet. A médiahatóság azonban ezt a panaszt is elutasította, ezért a CivilMédia ezt a döntést is megtámadta a bíróságon.

A harmadik riport a Pesty Fekete Doboz cigány-magyar együttélésről szóló riportja volt, melyről a civil tiltakozás után az MTVA is elismerte, hogy nem túl árnyaltan kezelte a kérdést. A szervezet panaszát még vizsgálja az NMHH.