Zalán
9 °C
19 °C

A tévémaci nem önálló mesefigura

2012.04.11. 15:19
Megkérdeztük az MTVA kommunikációs osztályát, hogy milyen körülmények között született az új tévémaci, volt-e pályáztatás, mi volt a tervezett üzenet és tesztelték-e gyerekeken.

Mi volt az eszmeiség, ami az új tévémaci elkészülését segítette? Másképpen, mi az új üzenet?

Az új főcím létrejöttét nem egy üzenet megfogalmazása motiválta, sokkal  inkább az igény, hogy a mesék főcíme mindig tükrözze az adott korszakot.  Mert fontos, hogy a gyerekek magukra ismerjenek a TV Maci figurájában, azonosulni tudjanak vele. A legutóbbi változat nyolcvanas évekbeli  elindulása előtt gyakran korszerűsítették a TV Macit, azóta ez elmaradt.  Számolni kellett természetesen azzal is, hogy erős lesz a nosztalgia a régi TV Maci iránt, hiszen generációk nőttek fel az eddig használt  főcímen. Ugyanakkor a köztévének a mesék célcsoportja, azaz a gyerekek  szempontjai a legfontosabbak, akik értelemszerűen nem nosztalgiáznak, viszont egy elavulttá váló TV Macival idővel már nem is tudnak azonosulni.

Miért kapott testvért a maci?

Mert fontos, hogy a  televíziózással töltött időt lehetőség szerint közösségi élményként  éljék meg a gyerekek, hasonlóan a közös játékhoz. A 60-as években még  természetes volt, hogy a tévénézés közösségi esemény, ezért akkoriban a  főcímekben még a rendszerességre és a higiéniára való nevelésen volt a  hangsúly. A higiéniai szokások azonban legalább annyira megváltoztak  azóta, mint a tévézéssel kapcsolatosak. A tévénézés mára gyakran  magányos tevékenységgé vált, a televíziót sok szülő "bébicsősznek"  használja, hogy lekösse valamivel a gyereket, és ez nem szerencsés. A  gyerekek óhatatlanul azonosítják magukat a TV Macival, és ha az új főcím azt a példát mutatja nekik, hogy közösen jobb mesét nézni, akkor remélhetőleg a játékokhoz hasonló közösségi eseményként kezelik majd  általában a televíziózást is: megbeszélik az élményeiket, nem maradnak  egyedül a látottakkal. Adott, hogy egy mesét néző kisgyereknek a  közösség a családot, a hasonló érdeklődésű társaság pedig leginkább a testvérét jelenti, ezért térnek vissza testvérpárként a TV Macik.

Miért került bele a számítógép? Ezen kívül mi jellemzi még a 21. századot?

Valóban az volt a cél, hogy korszerű legyen az új macik környezete is. A számítógép ma már jellemzően jelen van az otthonokban, a számítógép-használatot már az írás-olvasás tanulása előtt kezdik elsajátítani a gyerekek. Modernebb, azaz 21. századi a macik otthona, környezete, tévékészüléke is. A legfontosabb újítás azonban az, hogy az új főcímmel a megváltozott tévénézési szokásokra is reagál a köztévé, igyekszik közösségi médiafogyasztásra nevelni a gyerekeket. Mert ne felejtsük el, hogy ma már a média veszélyesebb lehet a gyerekekre, mint a  fogszuvasodás. Ha nem beszélik meg az élményeiket, könnyen kész  tényként, mintaként kezelhetik a televízióban látottakat, legyen szó  akár ártatlan mesékről, akár véres akciófilmekről.

Miért kellett hozza új főcímzene?

A cél az volt, hogy a zene a képsorhoz hasonlóan  módosuljon, azaz úgy újuljon meg, hogy hangulatában mégis tükrözze az  eredetit, érezhető legyen a "rokonsága" az előző főcímzenével.

Mennyi idő alatt készült el?

Egy hónap alatt.

Miből készültek a bábok?

A film hagyományos bábtechnikával készült, drótvázas bábokkal. Ez a bábfilmes megoldás ma már ritkaságszámba megy.

Hogy választották ki Fischer Ferencet es Berkes Gábort?

Az alkotókat szakmai alapon választotta a köztévé, mindketten a szakmájuk kiválóságai, és komoly gyakorlatot  szereztek már hasonló területen. Fischer Ferenc animációs filmrendező  például nemcsak a hagyományos bábfilmes technika művelője, hanem egyben  oktatója is, a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában animációs  filmkészítést és szaktörténetet is tanít.

Volt pályáztatás, versenyeztetés? Milyen verziók voltak még? Nyilvánosságra kerülnek-e?

A  főcím elkészítését nem pályáztatta meg a köztévé, mert egy kész alapötlet művészi kivitelezésére keresett megfelelő szakembereket. Az alapötletért - ahogy a TV Maci korábbi verzióinál is - a köztévé gyerekműsorokkal foglalkozó kollégái felelnek, a főcímnek az ő  elképzeléseiket kell tükröznie, a köztévé gyerekműsor-kínálatához kell  igazodnia. Ne felejtsük el, hogy népszerűsége ellenére a TV Maci nem önálló mesefigura, hanem az esti meséket, azaz a Maci tévé sávot bevezető televíziós főcím jellegzetes alakja, vagyis a kialakításánál a televíziós és a pedagógiai szempontok legalább olyan fontosak, mint a  művésziek.

Tesztelték-e gyerekeken? Mi volt az eredmény?

Külön tesztvetítés nem volt, de természetesen sok kolléga gyereke látta és tetszett nekik.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Hajóutak

Csodás hajóutak: Olaszország, Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!