Nem kell az Echo Tv-nek a suttyózó Bencsik

2012.04.19. 15:47
Bencsik András Demján Sándorra tett megjegyzése miatt nem vezetheti tovább a Demokrata kör című politikai elemzőműsort az Echo tévén. A csatornán kedd esténként ezentúl Hírbehozzuk címmel lesz közéleti vitaműsor Pindroch Tamás vezetésével.

Miki Tímea, az Echo Hungária TV Zrt. vezérigazgatója csütörtökön közleményben reagált Bencsik András Facebookon közzétett írására, és a Demokrata kör című műsor keddi letiltásáról szóló hírekre:

A műsorszám legutóbbi felvételén a műsorvezető Bencsik András olyan kijelentéseket tett, amelyek a TV vezetősége szerint személyiségi jogsértést valósítottak meg, így azok következményeként egy esetleges kártérítési perben a televízió jogi és anyagi felelősséggel tartozott volna. Erre való tekintettel végül úgy döntöttünk, hogy a felvett műsorszám nem kerül adásba, döntésünk mögött semmilyen személyes motívum nem húzódott.

Természetesen fentiekről tájékoztattuk Bencsik Andrást is, azonban a műsor megszüntetése részünkről fel sem merült, az ügyet lezártnak tekintettük azzal, hogy a műsor közreadásának elmaradásából származó problémát mindenképpen békésen és kulturáltan kívántuk rendezni. Az üggyel nem volt célunk indokolatlan ellentétek keltése, mint ahogy nem célunk a nemzeti elkötelezettségű újságírók belső megosztása sem, azonban felelős gazdasági társaságként kötelességünk mindent megtenni azért, hogy megelőzzük jogsértő tartalom közzétételét.

A történteket követően Bencsik András a televízió tulajdonosának jelezte, hogy a Demokrata-kör adásának elkészítésében a továbbiakban nem kíván közreműködni, illetve a műsort magát sem kívánja folytatni, továbbá a történtekről szóló összefoglalóját saját szemszögéből megjelentette Facebook oldalán úgy, hogy a műsorfelvételen ténylegesen tett kijelentéseit jelentősen tompított formában tárta az olvasók elé. Megjegyezzük, hogy ezt a módszert az cho TV sem etikusnak, sem korrektnek nem tartja, de ezzel a továbbiakban nem kívánunk foglalkozni. Bencsik András döntését, miszerint műsorát a televíziónkon nem kívánja a továbbiakban fenntartani, az Echo Televízió nevében tudomásul vettük, erről őt a tegnapi napon írásban tájékoztattuk. A Demokrata-kör műsora helyett a jövő héttől Hírbehozzuk címen új közéleti elemző vitaműsort indítunk Pindroch Tamás vezetésével.

Suttyózás miatt távozott

Az ismert jobboldali újságíró, Bencsik András szerdán a Facebook-oldalán számolt be részletesen arról, miért egy korábbi beszélgetés ismétlését láthatták a nézők a megszokott keddi időpontban: április 17-én este azért nem kerülhetett adásba a délután felvett stúdióbeszélgetése, mert "suttyó tempónak" nevezte Demján Sándor reakcióját a Nagy Imre-szobor elszállítására.

Bencsik szerint Miki Tímea, az Echo Tv vezérigazgatója döntött a keddi adás letiltásáról, mivel abban az újságíró megsértette a Skála és a Westend atyjának, Demján Sándornak a személyiségi jogait. "A döntést jóváhagyta Széles Gábor, a televízió tulajdonosa is, aki hozzátette, vegyem tudomásul, hogy forrófejű kijelentéseim egy elveszített sajtóper esetén súlyos kárt okozhatnak a televíziónak - írja Bencsik a Facebookon - Közöltem Széles Gáborral, hogy a cenzúra semmilyen formáját nem tudom elfogadni, vagyis együttműködésünk folytatása így kétségessé vált, mivel nem tudok a továbbiakban úgy műsort vezetni, hogy utólag a tévé vezérigazgatója esetleg megint úgy dönt, ez sem megy adásba."

Demján Nagy Imre miatt aggódik

Demján Sándor vállalkozó még kedden kérte meg levélben Tarlós Istvánt, Budapest főpolgármesterét, hogy akadályozza meg a Nagy Imre-szobor áthelyezését. Levelét változtatás nélkül közölte a Népszabadság.

„A sajtóból értesültem arról, hogy a mártírhalált halt Nagy Imre szobrát át kívánják helyezni a Vértanúk teréről.

A rendszerváltás után szomorúan állapítottuk meg üzlettársaimmal, Sarlós Andrással és Fejér Bélával, hogy sem az MDF-, sem a szocialista kormány nem állít szobrot Nagy Imrének. Úgy döntöttünk, hogy felajánljuk a szobor teljes költségét és felállítását Magyarországnak. A költségek 74 százalékát magam finanszíroztam. lfj. Varga Imre alkotása [valójában Varga Tamás szobrászművész a mű készítője – szerk.] ma a legtöbbet látogatott és fotózott szobor. Nagy Imre szobrának áthelyezése esetén visszavonom adományunkat. Kérem, hogy ennek elkerülése érdekében minden törvényes eszközt felhasználva biztosítsa, hogy a szobor a jelenlegi helyen maradjon.”

Az Index információi szerint Demján egy kanadai médiamogul budapesti látogatása után döntött úgy, hogy az egykori miniszterelnök emlékezetére felállíttat egy köztéri emlékhelyet. A külföldi vállalkozó ugyanis azt kérte, hogy vigyék Nagy Imre szobrához, hogy ott róhassa le tiszteletét, de akkor derült ki, hogy a rendszerváltás utáni években egyetlen méltó alkotás sem készült a kivégzett politikusról. Demján akkor a fővárosnak adományozta az alkotás létrehozásához szükséges pénzt, ezt fogja visszakérni, ha Kövér László a képviselőház mellé tervezett politikuspanteonba helyezné át a kivégzett miniszterelnök szobrát.

Bencsik sajnálja az Echo Tv nézőit

Bencsik András szerdán a Facebookon írta meg, milyen kommentárt fűzött a letiltott keddi adásban Demján Sándor leveléhez:

Erre azt mondtam a műsorban, hogy ez suttyó tempó. Önmagában kétes dolog azzal kérkedni, hogy valaki mennyi pénzt adott (74 százalékot) egy szoborra, mert úriember diszkréten adományoz. De azzal fenyegetőzni azért, mert a Kossuth tér átépítésének tervében az ott és a közelben lévő szobrok áthelyezésének terve is szerepel, hogy visszavonja az adományt, magyarán, fogja és hazaviszi a szobrot, ez olyan kisstílű, tahó tempó, amit nehezen tudok kommentálni, mondtam a műsorban. Hozzátettem továbbá, hogy nem csak Demján adományozott szobrot a nemzetnek, hanem mások között én is, amikor a legendás Sajtóklub tagjaként adományt gyűjtöttünk Mansfeld Péter szobrára, ami egy csodálatos sikerű közadakozásnak köszönhetően el is készült és ott áll a budapesti II. kerületben, a róla elnevezett szép parkban. De eszünkbe sem jutna a szobor egy esetleges áthelyezése kapcsán azzal fenyegetőzni, hogy ha arrább teszik, akkor mi visszük haza. Ugyanis az már nem a miénk, hanem a nemzeté. Amint a Nagy Imre szobor is.

Ez verte ki a biztosítékot az Echo televíziónál. Demján Sándor gőgös és kisstílű fenyegetését nem volt szabad suttyónak minősíteni. Ha nem szabad, hát nem szabad. Tudomásul veszem. Anyagi kár nem ért, mivel a Demokrata kört, mely az Echo egyik legnépszerűbb műsora volt, kezdettől fogva ingyen bocsátottuk a televízió rendelkezésére. Csak azokat a nézőket sajnálom, akik szerették a Demokrata kört. Tőlük ezúton kérek bocsánatot, és kérem, fogadják el, hogy óvatoskodva nem tudok sem újságot írni, sem műsort vezetni. Ha ilyen volnék, akkor a Békemenetet Magyarországért sem született volna meg.