A kézi-Eb-döntőt nem közvetíti az MTVA

2012.05.04. 15:39
A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) pénteken közleményben jelezte: az irreálisan magas közvetítési jogok miatt nem közvetíti a női kézilabda európai kupadöntőket. Hogy mit takar az irreálisan magas díj, azt nem árulták el.

Az MTVA a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. kérésére ajánlatot tett a női kézilabda európai kupadöntők közvetítési jogainak megvásárlása érdekében. Mint írják, a megszokott piaci árnál magasabb ajánlatot tettek, ám a közvetítési jogokkal rendelkező DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. számára az MTVA által ajánlott összeg háromszorosa lett volna elfogadható. Ezt az ajánlatot az adófizető állampolgárok pénzéből fenntartott közszolgálati média (MTVA) irreálisan magasnak tartja, és nem tudja elfogadni.

Arra a kérdésre, hogy mennyibe került volna közvetíteni a Győr BL-döntőjét, azt válaszolta az MTVA sajtófönöke az Indexnek: "az üzleti tárgyalások részleteit a szerződő felek azért sem adják ki, mert azzal jelentősen rontják saját, és partnerük további piaci pozícióját."

Másik kérdésünkre, hogy a Forma1, az Eb, az olimpia NB I. mennyibe került összesen, és ehhez képest mennyire sorolták hátra a kézidöntőket, ezt a választ kaptuk: "Ezeknek a sportesemények nagy része még el sem indult, így részletes adatok nem állnak rendelkezésünkre. Az a feltételezés, hogy a közmédia önkényesen bármiféle sorrendiséget állítana fel a sportesemények között, minden alapot nélkülöz."

A DIGI Sport Indexhez eljuttatott közleménye szerint a "csatorna megkeresésére a Magyar Televízió reagált, az MTVA benyújtott ajánlata elfogadhatatlannak bizonyult, ugyanis az általuk ajánlott összeg a gyártási költségeket sem fedezte volna. A DIGI Sport a megegyezés reményében ennek az összegnek a kétszeresét kérte – nem a háromszorosát, amely töredéke annak a díjnak, amit a csatorna a közvetítési jogokért kifizetett a jogtulajdonosnak."

A Magyar Kézilabda Szövetség és a BL-résztvevő magyar klubok korábban levelet intéztek az Európai Kézilabda Szövetséghez (EHF) annak érdekében, hogy az EHF tegyen érdemi lépéseket a mérkőzések országos csatornán való láthatóvá tételéért. Ezt követően az EHF marketing vállalata és a DigiSport egyeztetése nyomán a közvetítési jogokkal rendelkező csatorna ajánlatot kért az országos lefedettségű televízióktól, ám a felek nem tudtak megegyezni egymással.

A Bajnokok Ligája fináléjában a Győri Audi ETO KC a montenegrói Buducsnost Podgoricával, a KEK-döntőben pedig a címvédő FTC-Rail Cargo Hungaria a dán Viborggal találkozik. A Győr szombaton, az FTC vasárnap játssza első, hazai mérkőzését, a visszavágókat május 13-án rendezik.

Május 5-én 17 órától a Győri Audi ETO-Buducsnoszt Podgorica Bajnokok Ligája finálét, május 6-án 18 óra 20 perctől az FTC-Viborg KEK döntőt, illetve a két összecsapás május 13-i visszavágóját kizárólag a DIGI Sporton lehet figyelemmel kísérni. Az MR1-Kossuth is élőben közvetíti.