Tévémaci miatt bukhatott a főszerkesztő

2012.05.15. 15:43 Módosítva: 2012.05.15. 17:40
Görög Athénát leváltják, Poich Lóránd közös megegyezéssel távozik posztjáról az MTVA vezetőségében.

Hétfőtől már Horváth Vanda az MTVA Gyermek és ifjúsági osztály új főszerkesztője, tájékoztatta az Indexet az MTVA sajtóosztálya. Egyes források szerint a köztévén áprilisban megújult Tévémaci kudarca is hozzájárult ahhoz, hogy az eddigi főszerkesztőt, Görög Athénát leváltották, de az ezirányú kérdésünkre nem kaptunk hivatalos választ. Horváth Vanda a Ringiertől igazolt át, előtte a Music Television szerkesztője volt. Tévés karrierjét a köztévénél kezdte.

Görög Athéna egyelőre nem válik meg az MTVA-tól, tartalomfejlesztési szakértőként folytatja tevékenységét. Ezt információink szerint az is indokolhatja, hogy férjének Heltai Péternek még mindig vannak kapcsolatai az MTVA-nál: ő a felelős a köztévé átalakítási terveiért, majd amikor kiderült, hogy Hegel néven a román Securitate informátora volt, a háttérbe vonult. Az MTVA erre a kérdésünkre kitérő választ adott: "A négy közszolgálati médium átalakítását érintő törvénymódosítási javaslatot Cser-Palkovics András és Rogán Antal terjesztette a parlament elé".

Hirtelen távozik még Poich Lóránd, aki eddig a Szórakoztató műsorok főszerkesztőségét vezette, előtte pedig a Tv2 programigazgatója volt. Még nem találták meg az utódját. Az MTVA közlése szerint Poich közös megegyezéssel vált meg posztjától. Úgy tudjuk a gyenge nézettség miatt nem jött ki a vezetőséggel.

Update: az MTVA a cikk megjelenése után írt közleménye:

"A főszerkesztői poszton történt váltásnak semmi köze a húsvéthétfőn bemutatott új Maci tévé főcímhez. Az MTVA-ban tavaly megalakult Gyermek- és Ifjúsági Főszerkesztőség Görög Athéna vezetésével a 2011-es őszi struktúra elindítása óta komoly eredményeket ért el, hiszen ma már közel heti negyven órában gyerekeknek és kamaszoknak szóló produkciókat sugároz az m2. A csatorna leendő arcait kiválasztó, saját gyártású, P@dtársat keresünk! című tehetségkutató sorozattal az Index is egy gazdag anyagban foglalkozik. Görög Athéna hétfőtől a korábbinál magasabb pozícióban, az MTVA vezérigazgatója mellett szakértőként folytatja a munkát, utódjául pedig egy olyan fiatal szakembert választott az MTVA vezetése, aki a gyermek- és ifjúsági műsorok célközönségének megszólításában már széleskörű, televíziós, produceri, marketinges és kommunikációs tapasztalatokkal is rendelkezik. A Maci tévé című esti mesesáv új főcíme a közeljövőben nem változik, minősítését bízzuk inkább az illetékesekre, azaz a gyerekekre."