Bűnügyekről szólnak a híradók

2012.05.16. 10:40 Módosítva: 2012.05.16. 11:45
Az NMHH gyorsjelentése szerint áprilisban az erőszakos bűncselekményekről szóltak a hírműsorok. A bulvár tematika háromszor többet szerepelt a tévékben és a rádiókban, mint a politika.

A médiahatóság 7 tévé és 3 rádió hírműsorait vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy a magyar média a leggyakrabban erőszakos bűncselekményekről tudósított (257 esetben, 4,5 százalék) áprilisban.

A TV2-ben van a legtöbb bűnügy

Ha ehhez hozzászámítjuk az NMHH táblázatában valamiért külön tételként vezetett négyes kulcsi gyilkosságot (14. hely 1,5 százalék), a családi tragédiákat, háztartási baleseteket (10. hely 2 százalék), a közlekedési baleseteket (15. hely 1,4 százalék), a nem erőszakos bűncselekményeket (8. hely 2,4 százalékkal) és a természeti katasztrófákról szóló híreket (19. hely 1,3 százalék), akkor kimondható, hogy a bulvár témákról (13,1 százalék) több mint háromszor annyi szó esik a hírműsorokban, mint a Top20-as listán második helyet elfoglaló témáról, a kormány gazdaságpolitikai intézkedéseiről (4,1 százalék).

Az NMHH egyébként a honlapján vezeti a hírműsorokban előforduló bűncselekmények arányát, amely a médiatörvény szerint éves szinten nem lépheti túl a 20 százalékot, és idéntől ennek áthágása már büntethető is. Ahogy 2011-ben, úgy az idei év első három hónapjában is a TV2-ben volt a legtöbb ilyen jellegű tudósítás. Januártól márciusig náluk 20,1 százalékot mért a médiahatóság, míg az RTL Klub Híradójában ez az arány 14,1, az m1 esti Híradójában 7,4, a Duna TV Híradójában pedig csak 3,4 százalék. A rádiók között a Class FM a legbulvárosabb (7,1), míg a Kossuth Rádió Déli Krónikája 2,2, a Neo FM hírei pedig csak 0,8 százalékban tudósítanak bűncselekményekről.

Az MSZP nem az ellenzék része?

Az NMHH áprilisi gyorsjelentésének táblázata szintén érthetetlen módon külön kezeli "a kormány és az ellenzék ellentéteiről, viszonyukról" szóló híreket (162 eset, 5. hely, 2,9 százalék) és "a kormány és az MSZP ellentéteiről és viszonyáról" szólókat (82 eset, 16. hely, 1,4 százalék), mintha az ellenzéknek nem lenne része az MSZP. Mindenesetre, ha a számokat összeadjuk (4,3 százalék), akkor kiderül, hogy valójában nem a kormány gazdaságpolitikája, hanem a kormány és az ellenzék vitája a 2. legnépszerűbb téma a hírműsorokban.

Az áprilisi témák alapján felállított listán a harmadik helyet szerezték meg az uniós eljárások Magyarország ellen (3,5), amit a kormány adópolitikája követ. A 6. helyet foglalta el az új köztársasági elnök megválasztása, ami után rögtön Schmitt Pál plágiumügye szerepel (2,6 százalék). De a múlt hónap meghatározó témái voltak még a szenzációk, érdekességek (133 híranyag), a kulturális események (116) és a húsvét (97) is.