Mégsem lesz olyan könnyű visszavonni az interjúkat

2012.05.18. 10:34
Az Alkotmánybíróság decemberi döntése miatt most módosították a médiatörvényt: ezentúl az NMHH még a nyertes pályázóval sem köteles szerződést kötni.

Egy elfogadott módosító javaslat értelmében a jövőben nem terheli szerződéskötési kötelezettség egy lezárt pályázat végén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsát.

Az Országgyűlés pénteken szavazott azokról a módosító javaslatokról, amelyek az Alkotmánybíróság decemberi döntése nyomán beterjesztett médiaszabályozási csomaghoz érkeztek.

A változtatás értelmében a jövőben rádiót üzemeltetni kizárólag a médiatanáccsal kötött hatósági szerződés alapján lehet, a korábbi törvény szerinti műsorszolgáltatási szerződések az év végén megszűnnek.

Az alapvető jogok biztosának alkotmánybírósági beadványát érinti egy elfogadott javaslat. Szabó Máté kifogásolta, hogy a miniszterelnök kinevezhet új elnököt az NMHH élére, viszont az előző médiatanács-elnök megbízatása egészen addig nem szűnik meg, amíg az NMHH új elnökét meg nem választják a médiatanács elnökévé. A mostani változtatás értelmében médiatanács elnökének megszűnik a megbízatása, ha az Országgyűlés a kinevezése után 30 napon belül nem választja meg a médiatanács elnökévé.

A korábbi elképzelésekkel ellentétben a médiatörvényben marad a nyilatkozat visszavonásának szigorúbb előírása, vagyis  továbbra sem vonhatja vissza az interjút az a megkérdezett, aki közéleti eseményekkel kapcsolatban szólalt meg, az ország számára jelentőséggel bíró eseményről beszélt, valamint a közszereplő, ha megbízatásával kapcsolatban kérdezték.

Az újságíró védelme a forrásainak óvásakor a jövőben a szabálysértési törvényben is szerepelni fog. A médiaszabályozás egyedül a büntető eljárásban teremt lehetőséget arra, hogy egy újságírónak fel kelljen fednie forrását. A jövőben azonban ez is szigorodna: csak akkor kötelezhetők erre a média munkatársai, ha a bűncselekmény feltárásához fűződő érdek meghaladja a forrás titokban maradásához fűződő érdeket.