Katalin
-4 °C
3 °C

Mégsem lesz olyan könnyű visszavonni az interjúkat

2012.05.18. 10:34
Az Alkotmánybíróság decemberi döntése miatt most módosították a médiatörvényt: ezentúl az NMHH még a nyertes pályázóval sem köteles szerződést kötni.

Egy elfogadott módosító javaslat értelmében a jövőben nem terheli szerződéskötési kötelezettség egy lezárt pályázat végén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsát.

Az Országgyűlés pénteken szavazott azokról a módosító javaslatokról, amelyek az Alkotmánybíróság decemberi döntése nyomán beterjesztett médiaszabályozási csomaghoz érkeztek.

A változtatás értelmében a jövőben rádiót üzemeltetni kizárólag a médiatanáccsal kötött hatósági szerződés alapján lehet, a korábbi törvény szerinti műsorszolgáltatási szerződések az év végén megszűnnek.

Az alapvető jogok biztosának alkotmánybírósági beadványát érinti egy elfogadott javaslat. Szabó Máté kifogásolta, hogy a miniszterelnök kinevezhet új elnököt az NMHH élére, viszont az előző médiatanács-elnök megbízatása egészen addig nem szűnik meg, amíg az NMHH új elnökét meg nem választják a médiatanács elnökévé. A mostani változtatás értelmében médiatanács elnökének megszűnik a megbízatása, ha az Országgyűlés a kinevezése után 30 napon belül nem választja meg a médiatanács elnökévé.

A korábbi elképzelésekkel ellentétben a médiatörvényben marad a nyilatkozat visszavonásának szigorúbb előírása, vagyis  továbbra sem vonhatja vissza az interjút az a megkérdezett, aki közéleti eseményekkel kapcsolatban szólalt meg, az ország számára jelentőséggel bíró eseményről beszélt, valamint a közszereplő, ha megbízatásával kapcsolatban kérdezték.

Az újságíró védelme a forrásainak óvásakor a jövőben a szabálysértési törvényben is szerepelni fog. A médiaszabályozás egyedül a büntető eljárásban teremt lehetőséget arra, hogy egy újságírónak fel kelljen fednie forrását. A jövőben azonban ez is szigorodna: csak akkor kötelezhetők erre a média munkatársai, ha a bűncselekmény feltárásához fűződő érdek meghaladja a forrás titokban maradásához fűződő érdeket.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!