A Népszava maradhat, a Lenin utca nem

2012.06.25. 09:15 Módosítva: 2012.06.25. 09:15

Nem vonatkozik a Népszavára és a Népszabadságra az a törvénymódosító javaslat, ami sajtótermékeknél is tiltaná, hogy önkényuralmi rendszerhez köthető nevük legyen, írja a hirado.hu a Kossuth Rádióban elhangzott beszélgetésre hivatkozva.

A törvénymódosító javaslatot kilenc kormánypárti képviselő nyújtotta be, javaslatukat többen is úgy értelmezték, hogy azoknak a lapoknak, amelyek már a kommunizmus alatt is működtek, nevet kell változtatniuk. Németh Péter, a Népszava főszerkesztője szerint a médiára vonatkozó változtatás nevetséges: „Ezen az alapon mindent be kellene tiltani, a Kossuth rádiót éppúgy mint a Magyar Nemzetet, mert mindegyik valamilyen módon kötődik a pártállamhoz, például a Kossuth rádió, a Népszava és a Magyar Nemzet is pártállami kézben volt."

A törvényjavaslat egyik benyújtója, a KDNP-s Stágel Bence viszont azt mondta, a tervezet eredeti célja az volt, hogy a kommunizmusból fennmaradt Lenin és Sztálin utcákat kötelező legyen átnevezni, eddig ugyanis nem volt ilyen törvényi tiltás az önkormányzatokra. Szerinte indokoltnak tűnt, hogy egységes szabályozást alakítsanak ki, azért terjed ki a cégekre, szervezetekre és a sajtótermékekre, de ez nem vonatkozna az említett médiumokra, mert azok nem közvetlenül hozhatóak összefüggésbe a diktatúrákkal. A képviselő reméli hogy még a nyári szünet előtt elfogadják a módosító javaslatot, és januártól hatályba léphet.