Drágán adja az olimpiai felvételeket az MTVA

2012.07.31. 11:18
Információink szerint eddig egyetlen kereskedelmi tévével sem kötött szerződést a közmédia az olimpiai felvételek átadásáról, mivel irreálisan magas árat szabott.

Az Index úgy tudja, hogy a közvetítési jogokat birtokló MTVA ajánlattétele szerint egy félperces olimpiai híranyagot 270 ezer forint + ÁFA-ért, egy 50 másodperces híranyagot pedig 330 ezer forint + ÁFA-ért biztosítana a kereskedelmi tévék számára.

Ebbe az árba beletartozik a híranyag online felületen való bemutatása is, de kikötés, hogy egy nap alatt összesen legfeljebb hatperces olimpiai hírblokkot adhatnak le a kereskedelmi tévék, és egy műsorban legfeljebb kétpercet szánhatnak a közmédia felvételeinek bemutatására.

Értesüléseink szerint eddig sem az RTL Klub, sem a TV2, sem pedig az ATV nem fogadta el ezt az ajánlatot (a Hír TV-ről nincsenek információink), mivel irreálisan magasnak tartják ezt az összeget. Főleg ahhoz képest, hogy a Médiatörvény 19. paragrafusa szerint minden médiaszolgáltató jogosult hozzáférni a kiemelten nagy jelentőséggel bíró eseményekről adott közvetítéshez, "és a hozzáférési jog ellenértéke nem haladhatja meg a hozzáférés biztosítása által közvetlenül felmerülő költségek összegét".

Ahogy egy informátorunk fogalmazott "hírműsorhoz még soha semmilyen tudósítást nem vásároltunk meg ennyiért, egy félperces híranyag még akkor sem kerülhetne 270 ezer forintba, ha aranyból készült CD-re írnák ki". De aranyból készült CD-re kiírás helyett az MTVA-nak csak annyit kellene tennie, hogy az élő közvetítés után legfeljebb 45 perccel a verseny egy-egy részletét HD-ben feltölti egy FTP-szerverre - az ajánlat szerint azonban a konvertálást már nem vállalják.

Iparági pletykák szerint szerint a közmédia egy saját gyártású híranyagot időtartamtól függetlenül 30 ezer forint + ÁFA-ért adott el idén januárban, és a két évvel ezelőtti futball világbajnokságnál az 50 másodperces híranyag tarifája még csak 90 ezer forint + ÁFA volt.

Úgy tudjuk, hogy nem ez az első konfrontációja a kiemelt sportesemények közvetítési jogát megvásárló közmédiának a kereskedelmi tévékkel. A két nagy kereskedelmi tévé már a foci EB kapcsán sem tudott megállapodni a közmédiával, ugyanis akkor az 50 másodperces híranyagot 150 ezer forint + ÁFA-ért akarták értékesíteni, méghozzá mérkőzésenként.

A kereskedelmi tévék ezért általában MTI-fotókkal illusztrálták a foci Eb-t és most az olimpiát is, mivel a törvény szerint hiába előfizetői a Reutersnak, megállapodniuk a helyi jogokat birtokló médiaszolgáltatóval kell.

A Médiatörvény szerint amennyiben a felek között az ajánlattételtől számító 15 napon belül nem jön létre a megállapodás, úgy bármelyik fél jogosult eljárást kezdeményezni a Médiatanácsnál, amely újabb 15 nap alatt dönt. A probléma csak az, hogy az olimpia már csak mindössze 13 napig tart.

Az MTVA szerint nem igaz, hogy irreálisan magas árat kér a szolgáltatásért az Alap, áll esti közleményükben, szerintük mindvégig a hatályos Médiatörvény előírásainak megfelelően kezelték az olimpiai közvetítésekhez kapcsolódó közvetítési jogok továbbértékesítésének kérdését.

"A különleges összeállítások előállítását külön munkaerővel és technikával tudja megoldani az MTVA, így ennek költségét számította fel az egyedi árajánlatokban. Az MTVA ezen szolgáltatását több hazai kereskedelmi televíziócsatorna a kiajánlott áron folyamatosan igénybe veszi" – írják.